Završen protest Albanaca u Bujanovcu: Poručeno da Beograd i dalje uskraćuje Albancima osnovna ljudska prava (FOTO) 1Printskrin/RTK/Fejsbuk

Sa protesta Albanaca Preševske doline, „Za identitet i dostojanostvo“poručeno je da se Albancima „i dalje uskraćuju osnovna ljudska prava“, a da vlast u Beogradu „nastavlja da ignoriše legitimne zahteve“.Poručeno je i da albanska zajednica više neće da ćuti i trpi represiju.

 

Zatraženo je od međunrodne zajednice da izvrši pritisak na Srbiju kako bi ispunila zahteve Albanaca, ali su najavljeni i novi protesti.

Na kraju skupa usvojena je deklaracija kojom se od vlasti u Beogradu zahteva sprovođenje i poštovanje tri do sada potisana sporazuma između Vlade Srbije i predstavnika Albanaca, sa posebnim akcentom na Plan od 7 tačaka iz 2013. o integraciji Albanaca.

Glavni zahtev upućen sa protesta tiče se zaustavljanju pasivizacije prebivališta albanskih građana, zatraženo je priznavanje diploma sa fakulteta na Kosovu, udžbenici na maternjem jeziku za učenike srednjih škola, veće prisustvo Albanaca u državnim institucijama i javnim državnim preduzećima, veće pažnja međunarodne zajednice…

Na skupu u Bujanovcu govorio je i jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi,a protestu su prosustvovali politički lideri Albanaca, predstavnici civilnog društva i studentskih organizacija.

Kamberi je poručio da su njegovi sunarodnici „i dalje najpotlačenija i najdiskriminisanija manjina u zemlji”.

„Ovde smo zato što Vlada u Beogradu ne priznaje naša prava, ne priznaje naše diplome, pasivizira naša prebivališta, neće da nas integriše – rekao je Kamberi.

On je ocenio da srpska vlast krši temelje Evropske unije, čiji predstavnici su posrednici u postizanju tri sporazuma od 2001. godine.

„Zašto se dešava ova diskriminacija? Zato što su se jučerašnji piromani pretvorili u današnje vatrogasce. Beograd igra sa duplim standardima. Bez simetrije u pravima nema stabilnosti. Neki evropski centri, nažalost, gledaju kroz prste na Srbiju – rekao je poslanik Partije za demokratsko delovanje..

Poručio je da se ova praksa mora prekinuti i dodao da Albanci traže posvećenost zemalja Kvinte i drugih međunarodnih mehanizama u „vršenju pritiska na Srbiju da ispuni njihove legitimne zahteve“.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Nevzad Lutfiu rekao je na skupu da su Albanci najdiskriminisanija zajednica u Evropi.

„Od 24 nacionalne manjine u Srbiji albanska je u najgorem položaju. Nećemo ćutati, protesti će se nastaviti, ne zato što želimo već zato što nemamo drugog izbora – poručio je Lutfiu .

I on je od međunarodne zajednice zatražio da sagleda zahteve Albanaca.

„Naše diplome se ne priznaju u Srbiji, a priznaju se u Nemačkoj. Država u srpske škole ulaže milione evra, u naše ni centa. Stanovništvo nam se smanjuje, mladi nam odlaze. Njihove adrese se pasivizuju. Ovo mora da prestane – rekao je Lutfiu.

Na skupu su govorili i profesor iz Preševa Lukman Misini i student Enis Fejzulahu koji su ukazali sa kakvim problemima se suočavaju Albanci u oblasti obrazovanja, naglašavajući da još uvek nema udžbenika na maternjem jeziku za srednjoškolce, kao i da se i dalje ne priznaju diplome sa kosovskih fakulteta.

Na kraju skupa pročitana je deklaracija kojom se od vlasti u Beogradu zahteva sprovođenje i poštovanje tri do sada potpisana sporazuma između Vlade Srbije i predstavnika Albanaca, sa posebnim akcentom na Plan od 7 tačaka iz 2013. o integraciji Albanaca.

Ovaj protest održan je na poziv Albanskog nacionalnog saveta (KKSH) u Preševskoj dolini nakon situacije koja je nastala oko pasivizacije adresa Albanaca od strane srpskih vlasti.

A problem pasivizacije adresa pominje se i u Izveštaju o napretku Evropske komisije (EK) posvećenom Srbiji, kada se pominje poštovanje prava i sloboda nacionalnih manjina. Međutim, srpska država je nastavila sa sistematskom diskriminacijom albanske manjine u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, bez obzira na međunarodne primedbe.

Prema podacima albanskih vlasti u Preševskoj dolini, do sada je deaktivirano oko 6.000 albanskih adresa. U tom kontekstu, kada se adresa prebivališta Albanca deaktivira i briše iz državnog registra, on ili ona ne mogu dobiti novu ličnu kartu ili pasoš.

Protest Albanaca održan je dve nedelje od smene vlasti u Bujanovcu i odlaska u opoziciju koalicije albanskih stranaka koje vode Nagip Arifi, Šaip Kamberi i Šćiprim Musliju.

Oni su podržali i učestvovali u organizaciji skupa.

Okupljeni na trgu u Bujanovcu nosili su zastave Albanije i SAD i transparente na kojima su bili ispisani zahtevi, poput „stop pasivizaciji“, „hoćemo udženike na albanskom“.
Protest je počeo intoniranjem himne Albanije i minutom ćutanja za stradale pripadnike OVPMB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari