Završen protest “Srbija protiv nasilja” u Nišu: Građani izabrali najveće afere lokalne vlasti 1Foto: privatna arhiva

U Nišu je završen osmi protest “Srbija protiv nasilja” na kojem su okupljeni građani glasali za “najaferu“ lokalne vlasti predvođene Srpskom naprednom strankom.

Predstavnici organizatora protesta nosili su papire sa odštampanim novinskim tekstovima o aferama republičke i gradske vlasti, koji su bili obeleženi rednim brojevima, a građani su birali broj, zapisivali ga na papiru i ubacivali u kutiju.

Prema njihovom izboru, najveća afera gradske vlasti je pokušaj otimanja brda “Beli vrh” od meštana niškog sela Matejevac, od čega je nakon više građanskih protesta ipak odustala.

Na drugom mestu je “rečnik gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski”, koji je ilustrovan statusom na njenoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

“Propale Đilasove kafedžike, razočarani direktori kojima ne produžismo mandat, neostvareni radnici pojedinih preduzeća, supruge od kojih su muževi na vreme pobegli, zaposleni koji su samo u Titovo vreme poštovali instituciju u kojoj rade… Svi bi da budu lideri, bez političkog programa, vizije, stava, harizme misle da mogu da prevare narod! Ljudskim olupinama STOP”, napisala je Sotirovski na svom FB.

Na trećem mestu, po glasovima prisutnih, nalazi se “poklanjanje Niškog aerodroma Republici protivno volji građana”.

Voditelj protesta Vukašin Stanojević, inače asistent na PMF, pročitao je imena svih odbornika Skupštine grada koji su glasali za takvu odluku, po “direktivi” iz Beograda, kako bi se razvoj Niškog aerodroma stavio pod kontrolu, da ne bi naškodio profitu koncesionara aerodroma “Nikola Tesla”, francuskoj kompaniji Vansi Aerport.

Stanojević je kazao da je afera i to što predsednik Srbije, koji se hvali da je pametan i predstavlja kao sveznajuć, “ne zna matematiku za peti razred osnovne škole, pa računa pad nezaposlenosti od 109 odsto”.

“Afera je i što premijerka ne zna razliku između ugovora o radu na određeno i neodređeno vreme”, rekao je.

Prema njegovim rečima, afera je i što niška gradonačelnica na pisane poruke koje su joj ostavili učesnici prethodnog protesta “Srbija protiv nasilja” odgovara da su neinformisani.

“Ali za Savamalu, Krušik, tetku iz Kanade, Jovanjicu, bunga bunga žurke postoji jedan mnogo adekvatniji termin- kriminal”, kazao je on.

Građanski aktivista Ljuba Kostić kazao je da je nedavni protest građana Knjaževačke ulice, koju deo javnosti zove “ulicom smrti” zbog učestalih nesreća, do kojih dolazi zbog loše regulisanog saobraćaja, doveo do prvih rezultata.

Predstavnici vlasti su ih pozvali na “dijalog”, koji će biti organizovan u ponedeljak, kazao je on.

“Nije Niš samo centar, žive ljudi i u Pasi Poljani, treba i tamo ulagati sredstva. To su naša sredstva i vlast mora da osluškuje potrebe građana”, rekao je Kostić.

Protest “Srbija protiv nasilja” u Nišu tehnički organizuju Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Stranka Zajedno- Moramo, Demokratska stranka, Zeleno- levi front, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret.

Zahtevi

Učesnici protesta „Srbija protiv nasilja“ zahtevaju hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smenu Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks.

Zahtevi su i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Zatražena je, takođe, smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina i hitno sazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj će se razmotriti odgovornost vlade i bezbednosna situacija u zemlji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari