Završena generalna skupština članica Crnomorske saradnje 1foto: Narodna skupština

Predsednik Skupštine Srbije i Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PS CES) Vladimir Orlić proglasio je danas zatvorenom 60. Generalnu skupštinu te organizacije, u čijem radu su učestvovali predstavnici parlamenata svih 13 država članica.

Čestitajući i zahvaljujući učesnicima na uloženim naporima da Generalna skupština PS CES protekne u znaku konstruktivne saradnje i razgovora, Orlić je konstatovao konkretne doprinose ostvarene u vidu usvojenih dokumenata,

Razmotrili smo izazove i perspektive saradnje u oblasti poljoprivrede nakon pandemije, ulogu parlamenata u stimulisanju stranih investicija i socijalni uticaj izbegličke krize u državama članicama CES, a sve što smo usvojili od izuzetnog je značaja za budući rad, rekao je Orlić, navodi se u saopštenju.

Najavio je da će PS CES nastaviti da se bavi značajnim temama, s fokusom na ulogu parlamenata u jačanju energetske bezbednosti i ekonomske sigurnosti. Zaključujući zasedanje, ponovio je opredeljenost Srbije za dalje intenziviranje parlamentarne saradnje, ne samo u okviru PS CES, već i u širem Crnomorskom regionu.

Simboličnim činom predaje čekića predsedniku Velike narodne skupštine Turske Mustafi Šentopu, Orlić je predao predsedavanje Generalnoj skupštini PS CES Turskoj, poželevši narednom domaćinu uspeh u radu i izražavajući uverenje da će iskustvo predsednika Šentopa dati značajne rezultate po svim važnim pitanjima za organizaciju.

Šentop je Orliću uručio počasni orden PS CES za lični doprinos unapređenju međuparlamentarne saradnje u Crnomorskom regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari