Završio se protest Srba, Svečlja ponovo došao da pije piće u C’est la vie 1Foto: Kossev

Neposredno nakon završetka protesta Srba danas na trgu Braće Milić u Kosovskoj Mitrovici, gotovo na istom mestu, pojavio se kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja u društvu ministra lokalne samouprave, Eljberta Krasnićija.

Svečlja već drugi dan zaredom pije piće u novootvorenom kafiću C’est la vie, nekadašnjoj Dolče Viti, koju je otkupio Albanac, a koji je postao omiljeno stecište ne samo građana Albanaca, već upravo zvaničnika Samoopredeljenja.

Svečlja je juče odbio da nam odgovori na srpskom, a danas policija za razliku od jučerašnjeg dana ne dozvoljava novinarima da priđu kafiću u kojem sede Svečlja i Krasnići.

Novinari su praktično udaljeni sa druge strane ulice, pod izgovorom da se radi o bezbednosti ministra, što juče nije bio slučaj.

Ni to što je naš reporter insistirao sa objašnjenjem da samo radi svoj posao, nije pomoglo da policija dozvoli da se priđe ovom kosovskom zvaničniku.

U ovim trenucima, više novinara čeka da Svečlja napusti lokal kako bi mu postavili pitanje u vezi sa glavnim mostom, ali i razlogom njegove nove posete danas.

Svečlja je juče kazao da će most biti otvoren, međutim, nije precizirao kada, navodeći da to zavisi od „eksperata“.

Pitanje otvaranje glavnog mosta aktuelizovano je od maja meseca, kada je lokalni policijski komandir na Severu prvi najavio akciju otvaranja.

S druge strane, međunarodni zvaničnici, kao i KFOR, čiji pripadnici i dalje čuvaju ovaj most, mesecima ponavljaju da je otvaranje mosta tema koja treba da bude rešena u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU.

U petak je američki ambasador Džefri Hovenijer u ime Kvinte, ali i pre svega pet vlada zapadnih zemalja, ispred sedišta kosovske vlade pročitao saopštenje u jednoj rečenici, a nakon sastanka sa Kurtijem, da u ovom trenutku ne podržavaju otvaranje mosta.

Premda su u istom danu u odvojenim saopštenjima, i Aljbin Kurti i kosovska vlada saopštili da će nastaviti sa koordinacijom aktivnosti sa svojim zapadnim partnerima, a u vezi sa pitanjem mosta. Novi pritisak da se on otvori za saobraćaj, krenuo je upravo ove nedelje, što kroz izjave zvaničnika, izveštavanje medija, što kroz novu ideju da se obavi tehnička procena mosta, o čemu je juče i KFOR zvanično obavešten.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari