Završno obraćanje predsednika Makrona i Vučića na beogradskom aerodromu: Završena poseta 1Printskrin TV Pink

Vidim da svi u svetu komentarišete samo Rafale, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije u završnom obraćanju zajedno sa Emanuelom Makronom, predsednikom Francuske na aerodromu „Nikola Tesla“.

Hvala na poverenju, želim da čestitam svim ekipama koje su dovele do toga da aerodrom izgleda tako kako izgleda, rekao je Makron, podsećajući na to da beogradskim aerodromom upravlja francuska kompanija Vansi.

„Odlučili ste 2018. da ukažete poverenje Vansiju, hvala vam na poverenju. Želim da zahvalim svim ekipama, inženjerima i tehničarima, srpskim i francuskim, i svim partnerima koji su doprineli da aerodrom danas izgleda onako kako izgleda. Aerodrom je danas mnogo veći, dobio je internacionalnu dimenziju i Francuska želi da nastavi da bude pored Vas, da bude uz Vas. Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde pored Vas i što sam mogla da vidim sve što ste uradili“, rekao je Makron.

„Ja se nadam da smo uspeli suštinski da unapredimo odnose Srbije i Francuske. Znajte da je Francuska verni prijatelj Srbije“ rekao je Makron, dok je Vučić prethodno izneo brojke o uspešnom poslovanju aerodroma.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Dvojica predsednika, na kraju dvodnevne Makronove posete Srbiji, prisustvovali su ceremoniji otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Odlazak francuske delegacije uživo su prenosile televizije sa nacionalnom pokrivenošću u Srbiji, a čitava poseta Makrona imala je ogroman publicitet i u Srbiji i u svetu.

Završno obraćanje predsednika Makrona i Vučića na beogradskom aerodromu: Završena poseta 2
Printskrin TV Pink: Odlazak francuske delegacije

Odluka Beograda da kupi francuske vojne avione je izbor Srbije, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov povodom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu, tokom koje je potpisan ugovor o nabavci 12 novih aviona Rafal.

Završno obraćanje predsednika Makrona i Vučića na beogradskom aerodromu: Završena poseta 3
Printskrin TV Pink

Predsednik Francuske Emanuel Makron 30. avgusta je nešto posle 16 časova završio dvodnevnu posetu Srbiji otkrivanjem ploče povodom završtka radova na modernizaciji aerodroma „Nikola Tesla“, prenosi FoNet.

Ispred aviona francuskog predsednika bila je postrojena garda i postavljen crveni tepih.

Makrona je do aviona dopratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a zatim su se srdačno pozdravili.

Avion predsednika Makrona poleteo je nešto posle 16 časova.

Predsednik Francuske juče je poručio da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji i čestitao na strateškoj odluci da se svrsta uz zapadne partnere kupovinom francuskih borbenih aviona Rafal.

On je na konferenciji za novinare rekao da je EU i njenim državama članicama potrebna jaka i demokratska Srbija.

„Srbiji je potrebna jaka i suverena EU da brani njene interese. Srbiji je mesto u EU i ona tu može da ima važnu ulogu da posluži kao primer i zamajac celom Zapadnom Balkanu“, dodao je Makron.

Kada je reč o dijalogu Srbije i Kosova, Makron je ponovio da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine sastavni deo približavanja EU, a da kompromisa ne može biti bez hrabrih odlka sa obe strane.

U prisustvu predsednika Srbije i Francuske u četvrtak su razmenjeni bilateralni dokumenti, među kojima je ugovor o kupovini 12 borbenih aviona Rafal.

Makron je danas posetio Galeriju Matice srpske u Novom Sadu, a potom prisustvovao forumu o veštačkoj inteligenciji, gde je poručio da Evropa treba da prestane da kaska i da sustigne Kinu i Ameriku, te da stvori svoja pravila igre.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Александар Вучић (@avucic)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari