Zbog nedostatka kvoruma nije se glasalo o istražnoj komisiji za energetiku u Skupštini Kosova 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Od 61 poslanika prisutnih na sednici kosovskog parlamenta samo tri su učestvovala u glasanju i bili su uzdržani po zahtevu opozicije za stvaranje istražne komisije za energetsku situaciju u snabdevanju električnom energijom.

Predsednik skupštine Glauk Konjufca rekao je da je to „najčudniji rezultat koji je ikada dobio“ i odlučio da se sednica nastavi u petak u 10 časova.

„Glasala su samo tri poslanika i oni su bili uzdržani. Nije bilo kvoruma za formiranje komisije ovakvog sadržaja“, rekao je Konjufca.

Posle duge rasprave opozicije i vlasti oko formiranja komisije, predsednik Konjufca je zatražio od poslaničkih grupa da predlože imena za sastav komisije.

Pokret Samoopredeljenje i Multietnička grupa nisu predložili imena, dok poslanici Srpske liste nisu bili prisutni u sali.

Ceo tok današnje sednice je prošao u žestokoj raspravi, koja je ponekad prelazila i u međusobno vređanje i nipodaštavanje.

Poslanici Samoopredeljenja su protiv formiranja takve komisije i predložili su formiranje zajedničke komisije koja će se baviti pitanjima energetike od 2006. godine do danas.

Međutim, taj predlog nisu prihvatili poslanici opozicije koji su taj predlog vladajuće koalicije ocenili kao način da se opstruiše rad komisije.

Opozicija je bila saglasna da se u vezi sa tim predlogom vladajuće koalicije formira posebna komisija, ali koja bi se bavila pitanjem energetike od 1999. godine do danas.

Formiranje istražne komisije je doveo do zaoštravanja odnosa vlasti i opozicije, koja je najavila da bez stvaranja ove komisije neće učestvovati u glasanju ni o jednom zakonskom predlogu za koje je potrebno obezbediti dvostruku većinu.

Tako su na poslednjoj sednici parlamenta sa dnevnog reda skinuta četiri zakonska akta za ratifikaciju međunarodnih sporazuma, pošto su poslanici opozicije napustili sednicu, a bez najmanje 80 glasova ti zakoni nisu mogli biti usvojeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari