Zbog Ukrajine kosovsko pitanje ne može ostati zamrznuto 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA

Mislim da je za Srbiju bolje da uvede sankcije Rusiji, rekao je FoNetu programski direktor NVO Institut za javnu diplomatiju Ivan Miletić, koji smatra da Rusija ima svoje interese koji se ne poklapaju sa interesima Srbije.

On je u serijalu razgovora Agreman o spoljnoj politici podsetio da zapadni mediji Srbiju često proglašavaju saveznikom Rusije, što Beogradu ne pomaže u rešavaju kosovskog pitanja.

U nekom momentu moramo da odvojimo pitanja Kosova i Ukrajine sa dnevnog reda i razmislimo da li su nam važniji rezultati oko Kosova ili imaginarna ljubav prema Rusiji. Srbija nam je važnija od Rusije, istakao je Miletić.

Kako je ocenio, Srbija uvođenjem sankcija Rusiji kupuje vreme i eliminiše taj argument protiv sebe, naročito Zelenima koji u nemačkoj vladi imaju uticaj na kancelara Olafa Šolca.

Upitan o angažovanju Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi pod okriljem Evropske unije (EU), Miletić je predvideo da će biti sprovedeno ono što je Amerika rešila da se sprovede.

Podsećajući da su SAD kreirale bezbednosnu arhitekturu u Evropi posle Drugog svetskog rata, on je objasnio da svaka promena zahteva njihovu uključenost.

Sjedinjene Američke Države su ona vrata na koja uvek treba kucati, sa njima računati i praviti dogovore, smatra Miletić.

On ne sumnja da će Priština morati da „čuje“ SAD kada je reč o Zajednici srpskih opština, ali procenjuje da je, čak i ako to ne bude slučaj, moć Amerike dovoljno jaka da moze da prekomponuje politički spektar u Prištini.

Prema viđenju Miletića, kosovski premijer Aljbin Kurti je vrsta političara koji kreiranjem kriza i incidentima profiliše sebe na lokalnoj političkoj sceni i zato se ne treba iznenađivati njegovim potezima.

Ne znamo šta se očekuje od Srbije, jer ne učestvujemo u pregovorima, rekao je Miletić, govoreći o francusko-nemačkom planu u kojem se pominje i stolica za Kosovo u Ujedinjenim nacijama.

Sjedinjene Države su praktičnije i njih zanima da dođu do rešenja koje je realno, obrazložio je on i pozvao se na izjavu američkog ambasadora Kristfera Hila da „neka rešenja ne treba tražiti danas“, već videti šta se može realizovati i na to se fokusirati.

Za nas je dobro što Amerika „ulazi u retoriku“ da ZSO mora da se formira, ponovio je Miletić i naglasio da je jasan stav Beograda da se bez formirana Zajednice nema o čemu dalje razgovarati.

Problem Kosova traje nekoliko stotina godina i odavno bi bilo rešeno da se moglo rešiti, a toga su svesni i američki pregovarači, pre svega Hil koji je u tim razgovorima učestvovao i pre 20 godina, rekao je Miletić.

Zbog opšte situacije u Ukrajini, kako je zaključio, kosovsko pitanje ne može ostati zamrznuto na ovom niovu i zato Srbija mora biti strana koja pokazuje da je kooperativna i učestvuje u procesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari