Zdravko Ponoš se oglasio o izborima u Gruziji 1foto: Antonio Ahel/ATAImages.

Zdravko Ponoš, poslanik i lider partije SRCE (Srbija centar) oglasio se povodom izbora u Gruziji i razvoja postizborne situacije.

„Izbori u Gruziji nisu bili regularni. Da, i? Pa ovaj put se predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel nasekirao i pozvao na hitnu istragu.Da bi i neregularni izbori bili priznati kao regularni, moraš litijum da imaš, a Kosovo da pristaneš da nemaš. I da budeš kućni ljubimac“, napisao je Ponoš u objavi na društvenoj mreži Iks.

Zdravko Ponoš u ovoj objavi referiše na odnos političkog vrha EU prema pritužbama srpske opozicije na manipulacije izbornim postupkom u Srbiji od strane predsednika Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke.

Ponoševa stranka posebnu je ulogu imala u okviru koalicije Srbija protiv nasilja na izborima u decembru 2023. za grad Beograd i za srpski parlament, kada je dokumentovala dovoženje birača iz Republike Srpske.

Primedbe ove koalicije su saslušane i u Evropskom parlamentu, koji je uoči isteka mandata tog saziva u februaru usvojio Rezoluciju o stanju u Srbiji nakon održanih izbora, međutim osim te rezolucije EP, Evropska komisija dalje nije insistirala na istrazi, već na popravljanju izbornih uslova, u saradnji sa SNS.

Na parlamentarnim izborima u Gruziji, održanim u subotu 26. oktobra pobedila je vladajuća partija „Gruzijski san“, a proevropska opozicija je označila izbore kao – pokradene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari