Zdravko Ponoš: Vlast se igra vatrom 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Ovih dana stižu zabrinjavajuće vesti o ogromnom broju fantomskih birača koji dobijaju pozive za glasanje na adresama gde nikad nisu stanovali. Vlast se igra vatrom. Ne spremaju se oni da ukradu nekoliko mandata opoziciji, oni se spremaju da otmu građanima Srbije još nekoliko godina života. Ne bih se s tim igrao, kaže za Danas Zdravko Ponoš, kandidat za predsednika koalicije „Ujedninjeni za pobedu Srbije“, odgovarajući na pitanje na šta će pozvati građane posle izbora ako se ispostavi da je bilo krađe, budući da je rekao da svakako neće pozvati na nasilje.

* Mislite li da će vlast reagovati na mirne proteste, ili ste pre za nove blokade puteva što se ispostavilo kao efikasno?

– Uzdam se u elementarnu odgovornost odlazeće vlasti. Apelujem na zaposlene u državnoj upravi da se ne kockaju sa svojim poslom i svojim imenom i da se ne dovode u situaciju da snose krvičnu odgovornost zbog učešće u izbornoj krađi. Nemaju razloga da se plaše odlazeće vlasti. Posle 3. aprila niko ih neće pitati kako su glasali, ali hoće i to nadležni organi, ako učestvuju o organizovanju izborne krađe.

* Rekli ste da za razliku od vlasti nemate istoriju nepriznavanja rezultata izbora. Hoćete li i ove rezultate priznati?

– Ovo su prvi izbori na kojima se ja kandidujem. Do sada sam svoje biračko pravo koristio isključivo kao glasač. A kao glasač nisam prihvatio izbornu krađu 2000. godine.

* Koja je vaša glasačka baza?

– Ne obraćam se ni jednoj ciljnoj grupi posebno. Pokušavam da predstavim svoje političke stavove što većem broju glasača. Istraživanja pokazuju da na moje poruke najbolje reaguju zaposleni i mlađi od 60 godina.

* Da li ste tokom kampanje uspeli da doprete do onih u Srbiji kojima nije do politike jer se bore sa ekonomskim problemima? Jeste li sigurni da će oni glasati za vas budući da im vlast nudi novac za glas i ko zna sta još?

– Jako dobro pitanje. Istraživanja koja sam imao priliku da pogledam pokazuju da SNS najbrojniju podršku ima među građanima koje opterećuju ozbiljniji ekonomski problemi -među nezaposlenima, izdržavanim, penzionerima. Vlast njima manipuliše ucenama, strahom, kreiranjem osećaja beznađa, dodeljivanjam ponizavajućih poklona, a sve nakon što su ih doveli na ivicu egzistencije. To će ostati kao najsramnije obeležje načina vladavine Aleksandra Vučića i SNS.

* Da li ste pokazivanjem ordena baš na Pinku koji ste dobili od Slobodana Miloševića za učešće u ratu na Kosovu 1999. pokušali da pridobijete i meke glasače vlasti? Ako ne to, šta je bio motiv pokazivanja ordena?

– Na Pinku i u ostalim režimskim medijima sam već duže vremena bio sam predmet brutalne negativne kampanje. Organizovame su specijalne emisije gde su razrađivane laži o mojoj porodici i profesionalnoj karijeri. Prihvatio sam da se građanima Srbije predstavim i preko takvih medija jer smatram da je moja obaveza da se predstavim svim građaanima Srbije kako bi imali priliku da na izborima odlučaju uz raspolaganje sa koliko toliko više inoformacija o meni. Jedan od glavnih pravaca režimskog napada ne mene bio je pokušaj profesionaalne diskreditacije. S obzirom da su oni potreošili dva meseca na tu kampanju, a ja sam imao samo 15 minuta za predstavljanje, procenio sam da je pokazivanje odlikovanja za zasuge u odbani zemlje od NATO u trajanju od nekoliko sekundi najracionalnij pristump za razvejavanje te laži.

* Koalicija koja vas kandiduje garantuje hapšenje direktora BIA Bratislava Gašića. Koga biste još uhapsili i da li ste za slanje takvih poruka?

– Ni kao kandidat ni kao predsednik Srbije ne nameravam da se krećem van ustavnih ovlašćenja. Ustav Srbije je jasno definisao nadležnosti Predsednika. Hapšenja nisu u njegovoj nadležnosti. Snažno se zalažem za poštovanje Ustava, zakon i obnavljanje insitucija. Sada imamo situaciju da je odlazeći predsednik zauzeo gotovo sve institucije i urušio institucije. Nameravam da oslobodim institucije tako što ću da iskoračim sa pozicija koje je Vučić nenadležno okupirao kao predsednik i da se vratim na jedinu poziciju koja predsedniku pripada.
Ali da ne bude dileme, snažno podržavam izborni program kolalicije koju predvodi Marinika Tepić, a koji podrazumeva razračunavanje sa kriminalom, korupcijom i pedantnu lustraciju. To su elementarni preduslovi ozdravljenja našeg društva. Taj posao moraće da obave institucije.

* Kako biste pomirili podeljenu Srbiju posle izbora i šta da očekuje 700.000 naprednjaka?

– Tokom godina vladavine SNS sasvim je urušen koncept socijalnog dijaloga u Srbiji. Imamo vlast koja to niti praktikuje niti razume. Odlazeći predsednik je predstavnik Šešeljeve političlke škole mipšljenja koja državu tumači kao mehanizam za vladanje sa podanicima, a sa njima nema šta da se diskutuje. Zato su i urušili institucije. Normalna i moderna država je nešto sasvim drugo. Između ostalog ona je i mehanizam za moderiranje socijalnog dijalog i garant implementacije dogovorenog. Za to nam trebaju obnovljene institucije. Obnovićemo ih. Taj dijalog treba da se vodi i između vlasti i opozicije u Skupštni, ali pravoj, a ne ovakvoj kakvu sada imamo. SNS više nema 700.000 članova, nema ni pola od toga. To je stranka koja postoji samo dok je njen prvi čovek na vlasti. Zato takva kakva je nema političku budućnost. Srbiju ćemo ujediniti na temu postizanja normalnosti, a to je Srbija po meri potreba svojih građana, a ne samo jedne političke grupe. Već godinama imamo prenapregnuto društvo kao posledicu privatizovane države od strane Aleksandra Vučića i gotovo potpunog odsustva kompetencije njegove državne uprave. Kad uredimo državu, bilće bolje svima. Biće bolje i glasačima SNS. Nemamo vremena da čekamo da to svi razumeju.

* Kako biste izdejstvovali ili pomogli Vladi da obezbedi da se glasanje na Kosovu ubuduće neometano odvija?

– Odlazećoj vlasti SNS ne može da se pomogne, pa samim tim ni Srbiji dok imamo takvu vlast. Izbore na Kosovu zabranila je vlada u Prištini u kojoj je SNS, odnosno njihova filijala na Kosovu i Metohiji, koalicioni partner. Nažalost, i ovom prilikom potvrđeno je da od te koalicije naši sunarodnici na Kosovu nemaju nikave koristi s ozirom da ta koalicija ipak opstaje, jasno je da njeni akteri i partneri na višem nivou imaju nekakvu korist. Pored toga, očigledno je da je odlazeći predsednik loše pregovarao jer nakon 10 godina njegove vlasti Beograd je izgubio kapacitet da rešava realne probleme na Kosovu iz dva razloga. Prvi je što je rezultat tih pregovora da tamo Republika Srbija nema više nikakv kapacitet, a drugi to što Priština u praksi tumači da nema nikakve obaveze. Kompetentna i kredibilna nova vlada u Beogradu treba da uz međunarodnu podršku stvari ultimativno postavi na mesto. Nije normalno da naši sunarodnici mogu da glasaju u Čikagu, Beču, Zagrebu, Banja Luci, a ne mogu u Gračanici.

* Očekujete li glasove sa Kosova i koliko ste se proteklih godna bavili organizacijom bilo kakve opozicije Srpskoj listi na KiM?

– Integritet izbornog procesa na Kosovu je upitan još od obnavljanja višestranačja, a SNS je učinio sve što je mogao kako bi suzbio pluralizam ideja i stranačko organizovanje među Sbima na Kosovu. Međutim, i pored toga na Kosovu imamo istinske borce za demokratiju koji svojom upornošću mogu da drže lekciju političkim akterima u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari