Šefovi diplomatija Evropske unije trebalo bi da u ponedeljak, 25. oktobra u Luksemburgu političkim dogovorom zatraže od Evropske komisije „mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU“, uz naglašavanje obaveze saradnje Beograda s Haškim tribunalom.

To je juče stavilo do znanja belgijsko predsedništvo EU, uz objašnjenje da se za novi korak Srbije ka članstvu u Uniji zalaže 26 članica, dok ima „ograda“ na strani Holandije.

Neimenovani visoki zvaničnik predsedništva Unije je rekao da se među zemljama članicama i dalje razmatra politički deo takve odluke, budući da ima zemalja koje se protive tome da se u njoj izričito navodi obaveza hapšenja i predaje Haškom sudu dvojice preostalih optuženika, Mladića i Hadžića. Reč je u suštini o tome da se vidi može li novi holandski ministar inostranih poslova da prihvati formulaciju da se uz traženje mišljenja EK uopšteno naglasi nužnost saradnje Srbije s Tribunalom.

Nekoliko partnera u EU je naklonjeno spominjanju dvojice haških begunaca koje je nužno uhapsiti da bi Srbija dalje napredovala ka članstvu, dok, izgleda, većina to ne želi, objasnili su i drugi zvaničnici u Savetu ministara EU. Belgijsko predsedništvo je naglasilo da je opšti stav da se moraju uvažiti povoljni koraci Srbije u saradnji sa Unijom, posebno oko dijaloga u vezi sa sređivanjem kosovskog pitanja.

Na pitanje novinara da li će se u ponedeljak na zasedanju ministara inostranih poslova u Luksemburgu o kandidaturi Srbije odlučivati većinom ili jednoglasno, odgovor zvaničnika u Briselu je glasio da je to ipak stvar dogovora, jer i sam temeljni akt EU nije oko toga dovoljno jasan.

Mladić zreo za hapšenje, ali…

Položaj Ratka Mladića je posle 15 godina skrivanja jako oslabio, njega sada čuva samo šačica vernih ljudi i on je zreo za hapšenje, objavio je juče ugledni Njujork tajms, pozivajući se na rad svojih istraživača, ali i na Mladićeve bivše saradnike. Međutim, kako navodi list, zbog omekšanog stava nekoliko evropskih zemalja o tome da li njegovo hapšenje treba da bude uslov za napredak Srbije na putu ka EU, dovodi se u pitanje da li će „najtraženiji osumnjičeni ratni zločinac u Evropi“ ikad biti izveden pred lice pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari