Zelenović: Pitanje Kosova rešavati na demokratski način

Ostavite komentar


  1. Šta je „veliki“ političar hteo reci, on zna.Čuj, rešavati na demokratski način pitanje Kosova……

  2. O boze gluposti, da je pitanje drzavnih grnica samo „demokrtsko“ pa davno bi se Baski otcepili. Pitanje nije demokratsko vec drzavotvorno. Moze se neko zalagati da se resava mirno ali ne i „demokratski“. Postovanje zakona i ustava je isto tako demokratija.

    1. Pitanje državnih granica jeste demokratsko. Demokratija podrazumeva da se odluke donose na osnovu volje većine građana, ali podrazumeva i poštovanje Ustava i zakona. Naravno da se granice mogu menjati, ali je u svim demokratskim državama na svetu to moguće jedino po proceduri definisanoj Ustavom i zakonima. Baski, koje pominjete, ali i Katalonci, koje niste pomenuli, se do sada nisu otcepili od Španije upravo zato što je Španija demokratska država i još važnije, što tu špansku demokratiju svet poštuje. Ne postoji zemlja na svetu u kojoj je zakonski moguće da jedan deo te zemlje, samo na osnovu volje stanovništva koje u tom delu živi i ne pitajući ništa ostale građane, proglasi otcepljenje. Tačno je da je pitanje „Kosova“ moguće rešiti jedino na demokratski način, ali verujem da je i gospodinu Zelenoviću jasno da taj način unapred isključuje nezavisnost „Kosova“ jer je ogromna većina građana Republike Srbije, uključujući naravno i građane KiM apsolutno protiv nezavisnosti „Kosova“.

  3. Prva stvar koju na Kosovu treba rešiti na „demokratski način“ je status američke vojne baze Bondstil, tvorevine čija je izgradnja počela još 1999.
    Stavljanje strane baze u funkciju je bio prvi udar na ustavni položaj Kosova u Srbiji, mnogo pre njihovog osamostaljenja. A za status baze se pitaju samo SAD i niko drugi…

  4. Izgleda da g. Zelenovic ne smatra Albance dio „demosa“, koji treba da odlucuju na demokratski nacin o svjojm sudbini. Neko treb a da mu kaze da je ogromna vecina na Kosovu odlucila i da on, kao pobornik demokratskog rjesenja, treba da to prihvati. Jeli to demokratski da Srbi odlucuju o statusu Albanaca?!

      1. Pa vis te u nekoliko navrata pokusali etnicko ciscenje ali nijeste uspjeli. Nadjite, molim vas, jednu jedinu srpsku porodicu na Kosovu sa preko 200 godina boravka tamo – samo jednu.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.