Zelenović: Pretnje meni dolaze odakle i bageri - iz vrha države 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

„Pismo i pretnje meni dolaze sa istog mesta odakle i poternice, batinaši. čekići i bageri – iz vrha države“ kaže za Danas Nebojša Zelenović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju i lider otvorene građanske platforme Akcija, povodom pretnji upućenih njegovoj porodici nakon njegovog učešća u protestima i blokadama, sa kojima su pretnje, po oceni Zelenovića, povezane.

– Pismo u kome se preti meni i mojoj porodici stiglo je na adresu Zajedno za Srbiju u Beogradu u toku jučerašnjeg (četvrtak) dana. Odmah smo pozvali policiju i prijavili i očekujem da što pre pronađu onog ko je poslao ove pretnje i da ga tužilaštvo procesuira u skladu sa zakonom – naglašava Zelenović.

Njegova stranka je o pretnjama odmah obavestila i javnost saopštenjem u kome se navodi da je Zelenoviću u pretećem pismu dat rok od sedam dana da „uputi izvinjenje zbog izdaje“.

„Budućnost Nebojše Zelenovića opisuje se sa tri reči – Počivaj u miru“ – navodi se u pismu ZZS, koja ocenjuje da su pretnje dokaz da „Srpska napredna stranka radikalskim narativom pokušava da stvori podele, netrpeljivost i mržnju među građanima“.

Zelenović je uveren da pretnje dolaze sa istog mesta odakle i bageri, jedna od glavnih slika sa prve održane blokade saobraćaja u Šapcu tokom ekoloških protesta koji su pokrenuti širom Srbije.

I pored zastrašivanja, Zelenović ističe da će protesti nastaviti da se održavaju, „tamo gde građani to budu želeli“.

– Građani se u subotu okupljaju u Šapcu, zbog toga što se batinaši i dalje šetaju slobodno ulicama i zbog poternica na kojima su mlada novinarka, mlad advokat i jedno maloletno dete. Pozivam građane da se sutra pridruže protestima gde god ih bude, hrabrim ljudima u Šapcu ili upornim srednjoškolcima u Čačku“, navodi Zelenović.

On je poručio da „nema stajanja dok ne vidimo leđa trovačima prirode i naših života“.

Podsetimo, pretnje u vidu „poternica“ dobila je i novinarka i glavna urednica „Podrinskih“ Isidora Kovačević, čiji lik se našao na ištampanim poternicama koje su oblepljene svuda širom Šapca sa natpisom „Traže se“. Pored njenog imena, na „poternicama“ su jedan šabački advokat i maloletni mladić. I ovaj slučaj je prijavljen nadležnim organima.

Posle Božića moguće masovnije blokade  
Na prethodnom protestu održanom prošle subote u Beogradu, ispred Vlade Srbije, aktivisti Ekološkog ustanka, koalicioni partneri Zelenovićeve ZZS i Akcije, dali su rok vlastima i predsedniku države Aleksandru Vučiću do 7. januara, odnosno do pravoslavnog Božića da izbriše projekat „Jadar“ koji bi trebalo da sprovede kompanija Rio Tinto. Tom prilikom je istaknuto da, ukoliko se do Božića ne izbriše projekat „Jadar“ – slede blokade i „opšta mobilizacija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari