Da li je Zelenoviću i Stojković ostalo da još samo ugase svetlo i stave ključ u bravu stranke Zajedno? 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Prelazak odbora i povereništava stranke Zajedno, raspuštenih jer su se oglušili o odluku da se na lokalen izbore 2. juna ne izlazi, u Pokret slboodnih građana, samo je dodatno osnažilo ocene da je Nebojši Zelenoviću i Biljani Stojković, kopredsednicima ove stranke koja je u proteklom peridou pretrpala i nekoliko “raskida” ali i gubitak poslanika, ostalo samo da stave “ključ u bravu”.

Stranka nastala 2021. preregistrovanjem Zajedno za Srbiju i ujedinjenem nekoliko udruženja (Otvorena građanska platforma Akcija, Ekološki ustanak i Skupština slobodne Srbije) i aktivista koji su bili deo koalicije “Moramo” sa pokretom Ne davimo Beograd pokušala je da zajaše zeleno-levi talas koji je započela španska levičarska stranka Podemos, isto onako kako je to učinio hrvatski Moramo i crnogorska Ura.

Lideri ove stranke danas priznaju da su ambicije možda bile prevelike, a stranka je od osnivanja pretrpela nekoliko razilaženja.

„Zajedno“ donela je odluku da na izbore održane 2. juna ne izađe, a kako su određeni odbor, među njima i novosadski i niški, odlučili da na njih ipak izađu, oni su raspušteni. Juče su ušli kolektivno u Pokret slobodnih građana Pavla Grbovića.

Takođe, do razilaženja zbog izbora došlo je i sa beogradskim odborom koji je vodio poslanik u prošlom sazivu Đorđe Miketić, kojeg je stranka na unutarstranačkim izborima izabrala za kandidata za gradonačelnika Beograda, na koje na kraju nisu izašli.

Da li je Zelenoviću i Stojković ostalo da još samo ugase svetlo i stave ključ u bravu stranke Zajedno? 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Da više ne žele da budu Zajedno ranije je odlučila i Platforma Solidarnost, koja je svoje utočište našla u koaliciji “Biramo borbu” uz Zeleno-levi front.

Upravo je Miketić bio jedan od dva aktera čarke oko Fejsbuk stranice udruženja Ekološki ustanak koje je bilo deo Zajedno, a koji vodi Aleksandar Jovanović Ćuta, inače jedan od osnivača i kopredsednika Zajedno.

Ekološki ustanak napustio je stranku prošle godine, poslanici su napustili poslanički klub Zajedno koja je tako ostala bez svoje poslaničke grupe.

U predizbornim kalkulacijama ostali su i bez prolaznih poslaničkih mesta na listi koalicije Srbija protiv nasilja za izbore 17. decembra, a kako ne bi ostali i bez budžetskog finansiranja određeni poslanici Demokratske stranke upisani su na listi da su na kvoti Zajedno, pa stranka tako, samo formalno, ima poslanička mesta.

„Žrtvovali smo se“

Biljana Stojković i Nebojša Zelenović, kopredsednici Zajedno, jednoglasno za naš list ističu da je stranka platila cenu principijelne borbe i podnela žrtvu stavljanjem opšteg ispred partisjkog interesa.

Ali, nema velike politike bez podnođenja žrtve, poručuje Zelenović.

On napominje da je stranka nastala sa idejom da se pozicionira na levom centru, kao progresivna zeleno-leva snaga, ali dodaje da sve što se desilo nakon izbora u decembru ih je stavilo u poziciju u kojoj je od stvaranja stranačke infrastrukture važnije kako se bore “sa neprijateljem koji je okupirao naše društvo, a to je SNS”.

“ZAJEDNO se prema tome podešavala, neko bi rekao na svoju štetu, ali ja mislim da je to bilo u najboljem interesu javnosti, odnosno građana, a tome treba da služe političke stranke. Mi smo bili deo uvek tog nekog dogovora koji može da ugrozi vlast. Mi smo zarad brzog dogovora ustupio svoje mandate kolegama i mnislim da smo učinili jednu veliku i važnu stvar koja se  čini u teškim trenucima – podnosi se žrtva. Nema velike politike bez podnošenja žrtve i ne kajemo se zbog toga, nastavićemo dalje. Taj potez se pokazao kao dobar, a mi smo se legitimisali kao iskreni, bespoštedni borci koji se drže principa i dogovora i u svemu su dosledni”, poručuje on.

Nebojša Zelenović
foto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Stojković smatra da plaćaju cenu iskrenosti, ali poput Zelenovića, zbog toga ne žali i porućuje da je na duže staze to jedini način.

“Iskrenost i otvorena borba ima budućnost, sve što je kalkulantski može da ima na kratkom periodu uspeh, na dužem samo iskreni borci za javni interes će pobediiti”, kaže.

Stranku Zajedno formirale su organizacije koje su bile deo zeleno-leve koalicije „Moramo“ koja je nastupila na izborima 2021. godine. OGP Akcija, koja je okupljala 28 udruženja širom Srbije, Skupština slobodne Srbije i Ekološki ustanak formirale su novu zeleno-levu stranku, za čije kopredsednike su izabrani predstavnici ove tri organizacije – Nebojša Zelenović, Biljana Stojković i Aleksandar Jovanović Ćuta. Stranka je u registru završila preimenovanjem stranke Zajedno za Srbiju koju je vodio Zelenović, a čiji je osnivač Dušan Petrović.

Govoreći o razilaženu sa Jovanovićevim Ekološkim ustankom, Stojković priznaje da je to bio veliki udarac za stranku, ali da su na to bili spremni zbog toga što su sve organizacije u Zajedno ravnopravne.

“Krenuli smo kao stranka koja okuplja različite pokrete svuda po Srbiji, a kada imate takvu heterogenu organizaciju, gde je najjača bila OGP Akcija koju je Zelenović napravio još 2021. Ekološki ustanak i Skupština slobodne Srbije su, uz Akciju bile deo koalicije Moramo i iz tog jezgra samo napravili stranku. Ideja je bila da se okupe sve aktivističke grupe širom Srbije, a kada krenete tako to nije uobičajena partijska struktura kakvu ima većina stranaka nego heterogena i dok se nismo ustalili naravno da oni koje se nisu videli u zajedničkoj organizaciji i borbi su otišli. Mi nismo nacionalsitička stranka, a Ćuta ustvari naginje na tu stranu. Takođe, želeo je da ima svoju stranku”, navodi Stojković.

Da li je Zelenoviću i Stojković ostalo da još samo ugase svetlo i stave ključ u bravu stranke Zajedno? 3
Foto: Moramo

Kopredsednici Zajedno odbacuju navode da im se stranka raspala i da je ostalo samo ugasiti svetlo i staviti ključ u bravu. Svoje dalje delovanje vide pre svega u borbi za izborne uslove.

“To je daleko od istine, takve ocene dolaze od onih koji su izašli na izbore i koji bi želeli da cela opozicija koja je odlučila da izađe izvuče deblji kraj. Razumem to jedino u kontekstu stranačkih interesa, ali ne i u kontekstu zajedničke borbe za građane i Srbiju, i to ne govorim kao floskulu. Sve što smo radili nije bilo za lične interese. I pre decembarskih izbora smo se pomerili sa mesta da bi se ta lista napravila, za razliku od drugih koji su problem pravili oko toga gde će biti na listi”, ocenjuje i dodaje da stranka osniva nova povereništva u mestima gde su odbori raspušteni, te da im dolaze i novi članovi.

Zelenović poručuje da stranka nastavlja borbu sa 26 odbora, te da ulaze u kampanju po Srbiji sa pravnicima koji su se iskazali u borbi u RIK-u ćemo objasniti kako dalje treba da izgleda zajednička borba.

“Ne vidim da smo mi tu bilo šta štetovali, izlazimo jači. Takođe, ne mislim da smo bojktovali izbore, mi te izbore ne priznajemo, baš kao što ne priznajemo one iz 17. decembra. Pozivaćemo građane da zajedno uđemo u borbu neprizanvanja rezuiltata tih izbora. Hajde da se dogovorimo i da kažemo da ne priznajemo njihove lažne predsednike oopština, ne priznajemo premijera, predsednicu Skupštine koji su proizašli iz neviđene izborne krađe”, kaže Zelenović.

Prevelike ambicije

Upitana da li su ambicije na početku bile prevelike Stojković odgovara da možda jestu “za taj trenutak i za Srbiju u tom trenutku”

“Možda za taj trenutak i za Srbiju jeste bilo malo prambiciozno, setite se i koalicije Moramo, ima li smo ideju da tadašnji Ne davimo Beograd uđe u zajedničku organizaciju bez jednog lidera nego sa heterogenom strukturom. I danas mislimo da je to bila najbolja ideja, pokazalo se da su neki drugi imali lične mabicije. Ne odustajemo od takve ideje, konačno sve što smo uradili za SPN pokazuje da ne odustajemo i spremni smo da razgovaramo sa svim iskrenim borcima, neki se ideološki ne poklapaju s nama, ali ako trenutak zahteva udruživanje koje nije ideološko podnećemo i tu žrtvu”, odgovara Stojković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari