Željko Komšić: Umesto izvinjenja, na sceni politika zagovaranja genocida 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Očito je da državni vrh Srbije u kontinuitetu ne poštuje suverenitet države Bosne i Hercegovine, jer ne poštuje odluku najviše sudske instance u Bosni i Hercegovini, odnosno odluku Ustavnog suda BiH da je 9. januar neustavan, a radi dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa važno je obje države poštuju odluke sudskih instanci.

Nažalost, u ovom konkretnom primjeru to nije slučaj – komentariše za Danas Željko Komšić, član Predsedništva Bosne i Hercegovine, to što godinama unazad najviši srpski zvaničnici prisustvuju obeležavanju Dana Republike Srpske, uprkos tvrdnjama da poštuju državnost BiH.

Prisustvo zvaničnika Srbije na ovakvim i sličnim manifestacijama, ističe sagovornik Danasa, nasilan je udar na suverenitet Bosne i Hercegovine.

– Poslije objave Strategije odbrane koja također zadire u suverenitet Bosne i Hercegovine, ovo je još jedna u nizu provokacija a tako se ne grade dobrosusjedski odnosi. Nakon svega što su država Bosna i Hercegovina i njeni građani proživjeli, sada iz Srbije umjesto da čujemo izvinjenje, ponovo vidimo glasno zagovaranje politika koje su dovele do neviđenih stradanja i genocida – zaključuje Željko Komšić za Danas.

Povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, u Banjaluci je juče održan svečani defile kojem su prisustvovali najviši zvaničnici tog entiteta i visoka delegacija Srbije na čelu s predsednicom vlade.

Osim Ane Brnabić, u obeležavanju tog dana učestvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

U svečanom defileu učestvovalo je 2.350 učesnika – jedinice MUP RS, među kojima i jedinica Žandarmerije, osnovana u avgustu prošle godine, predstavnici Boračke organizacije RS, Saveza ratnih vojnih invalida…

– Ključno pitanje kada je reč o obeležavanju 9. januara je šta tamo slave? Slavi se nastanak entiteta 9. januara 1992. kada je deo srpskih političara u Republici BiH jednostranim i protivustavnim aktom započeo svoju separatističku akciju, koja će dovesti do rata. Dakle, pitanje je da li je manji BiH entitet nastao toga 9. januara 1992. ili Dejtonskim sporazumom 1995. godine. Ako je nastao Dejtonom, to je kraj rata, stvar je jasna. Ali ako je nastao januara 1992, on onda dobrovoljno na sebe preuzima teret svih zločina koji su tokom rata učinjeni na srpskoj strani, od Bijeljine, Višegrada, Foče, Prijedora, do genocida u Srebrenici – ocenjuje za Danas istoričar Milivoj Bešlin.

Očito, dodaje on, na pitanje da li je entitet dejtonski ili genocidni, režim u Banjaluci je odgovorio.

– I on svake godine ima podršku režima i većeg dela opozicije u Beogradu za takve svoje akcije. Podrškom slavljenju protivustavnog tzv. dana entiteta i naprednjačka vlast i njihova SZS opozicija u stvari direktno rade na urušavanju ustavnog poretka države BiH, čime se ruši i njena državnost. Ako u Srbiji odluke Ustavnog suda moraju da se poštuju, onda je to tako i u BiH. Sve drugo gura Zapadni Balkan u novu nestabilnost i potencijalno nasilje – zaključuje Bešlin za Danas.

„Ovo je naš dan, Dan RS kojeg proslavljamo 28. put. Ovo je datum kojeg smo odabrali 9. januara 1992. u miru da stvorimo RS kao izraz zahtjeva, trajnog zahtjeva srpskog naroda za svojom državom. RS je danas na ponos svih nas stabilna, mirna, posvećena slobodi i razvoju. Mi Srbi u Republici Srpskoj, a i oni koji su izvan RS i Srbije znaju da nema slobode za srpski narod ako nemaju državu. Zato Srbi imaju dvije države – RS i Srbiju“, rekao je juče Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH podsetili su da je Ustavni sud BiH odlučivao o usklađenosti 9. januara 1992, kao dana proglašenja Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, sa Ustavom BiH i utvrdio da je obilježavanje tog dana neustavno. „Želimo podvući naš ranije izrečeni stav da OHR nije protiv toga da RS ima svoj dan, ali da se to mora urediti u skladu sa ustavnim okvirom BiH. Takođe, pozivamo sve političare da pokažu odgovornost i da se suzdrže od negativne retorike i delovanja“, naveo je za Radio Slobodna Evropa glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

Vučić: Srbija će uvek voleti RS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku predsednici RS, Željki Cvijanović, povodom Dana RS i poručio da će Srbija, kao iskren prijatelj, uvek biti oslonac i podrška svim naporima i potrebama RS. „Uveren sam da ćete je uvek s ponosom čuvati. Srbija će uvek voleti i podržavati Republiku Srpsku, istovremeno poštujući integritet Bosne i Hercegovine“, naveo je, između ostalog, Vučić u čestitki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari