Željko Mitrović po drugi put zloupotrebio državne simbole, prekrivajući zgradu TV Pinka zastavom Srbije 1Foto: Velimir Ilić/ Fonet

U Srbiji kakva je ona danas, sasvim je logično da televizija Pink u cilju prkošenja narodu koji protestuje već mesecima, bude drsko zaklonjena ogromnom sprskom zastavom i to drugi put za samo nekoliko meseci, smatraju sagovornici Danasa. Podsećaju da je protiv Pinka već podenta krivična prijava, ali da MUP nije reagovao zbog zloupotre državnih simbola.

Predstavnici opozicije koji drugi put organizuju protest ispred zgrade TV Pinka kažu da je sramotno da se jedna televizija koja pliva u vulgarnostima u svim aspektima svog programa zaogrće zastavom Srbije, simbolom časti i suvereniteta. Iza zastave, kako kažu, mora da stoje Ustav, zakon i slobodne institucije, a ne kriminalci, pljačka i razvrat.

Tatjana Manojlović , potpredsednica i poslanica Demokratske stranke kaže da je cinizam nezapamćenih razmera ovaj čin sa zastavom.

„To je zloupotreba, kada kuća koja je osvedočena trovačnica zloupotrebljava i zastavu, ali i javno dobro -nacionalnu frekvenciju. Pokretanje nove sezone rijalitija u danu kada startuje nova školska godina, prst je u oko Srbiji i njenim građanima. Naročito nakon majskih tragedija“, kaže Manojlovićeva .

Na pitanje koliko će još puta građani morati da šetaju do zgrade Pink-a kako bi toj televiziji bila ukinuta nacionalna frekfencija, sagovornica Danasa kaže da opozicija neće odustati od svojih zahteva.

“ Mi nećemo odustati od zahteva za gašenjem rijalitija i oduzimanja frekvencije, nećemo odustati ni od ostalih zahteva, a posebno onih kojo se odnose na medijsku sferu. Da li ćemo šetati, ili ćemo neke druge metode primenjivati, videćemo“, obašnjava Manojlovićeva.

Sagovornici Danasa podsećaju da je nakon prvog protesta do PINK , takođe zbog zloupotrebe srpske zastave , poslanik DS Srđan Milivojević podneo je krivičnu prijavu zbog kršenja odrebe Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije“.

I pored prijave MUP-u , ista situacija sa zlupotrebom zasave se ponovila , uprkos šzo zakon propisuje da – zastava Republike Srbije ne sme biti izložena tako da dodiruje tle, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa ili draperija. Zastavom se ne mogu prekrivati vozila ili drugi predmeti, niti se mogu ukrašavati konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastavice.“

„Prava slika današnje kolonizovane Srbije, ranjene gubitkom preko 20 života, pre svega nedužne dece i mladih ljudi, koju je zahvatila pošast pljačke pomešana sa vihorom nasilja, namernog uništavanja ove lepe zemlje i osiromašenja njenih građana je ponovna ruganje demonstrantima skrivanjem Pinka iza srpske trobojke. Sve to u istom danu, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u ko zna kom po redu obraćanju osiromašenoj naciji, vadi prehrambene proizvode iz korpe i obećava njihovo predizborno pojeftinjenje, i još po 20.000 din. penzionerima“, kaže za Danas Tamara Milenkoić Kerković , poslanica Pokreta Dveri .

Ona napominje da su ove dve slike simbolični prikaz Srbije rastrgnute između nasilja i siromaštva.

„Pitanje je ko je pravi predsednik Srbije, Vučić ili Mitrović koji se zaklinje i klanja kolonijalnom upravniku Hilu? Dok Vučić popušta pred kampanjom Dveri protiv siromaštva i ogromnih poskupljenja, Mitrović i pored obećanja da će ukinuti rijaliti programe iz repertoara laži i otrova svoje televizije , pokreće novu seriju rijalitija pod nazivom „Elita“ rugajući se svim besnim građanima koji traže ukidanje nacionalne frekvence ovoj medijskoj kući nemorala, starleta i kriminalaca“, ističe sagovornica Danasa.

Dodaje da na žalost , organizatori protesta ne samo da nisu sprečili poslednju skupštinsku sednicu, već ni 19.put ne uspevaju da bes naroda kanališu efikasno i ostvare ciljeve protesta.

„Nema odgovora na pitanje koliko će još puta biti organizovan odlazak do Pinka. Verovatno sve do izbora koje sada traže i tzv. organizatori protesta, a koje su Dveri tražile još februara meseca, nakon što je vlast pokušala da legitimizuje Francusko-nemački sporazum i secesiju dela,državne teritirije“, napominje MIlenković Kerković.

Dragmir Anđelković, politički analitičar istiće da u Srbiji kakva je ona danas, sasvim je logično da televizija Pink u cilju prkošenja narodu koji protestuje već mesecima, bude drsko zaklonjena ogromnom sprskom zastavom.

„Naša reč „država“ ima srednjovekovne korene. Tako se davno označavao posed nekog velikaša. On je držao u svojim rukama kontrolu nad zemljom, njenim materijalnim resursima i ljudima koji su na njoj živeli. Vučić početkom 21. veka nije odmakao od takvog arhaičnog shvatanja države i vlasti. Sebe doživljava – ništa manje od poznatog francuskog kraja iz 17. veka zvanog Luj XIV – kao njeno oličenje. U tom svojstvu ga, gotovo i ne shvatajući koliko je to u naše vreme nenormalno, predstavljaju i njegovi ključni sledbenici“, ističe Anđelković.

Prema njegovim rečima jedan od njih, i to pri samom vrhu piramide, je i vlasnik Pinka i da on samim tim smatra da je sasvim u redu da se u neofedualnoj državi štiti od naroda velikom nacionalnom zastavom.

„Tako oholo šalje poruku: „ja sam deo državnog vođstva, a vi što se bunite obični ste nemoćni kmetovi“. Dok god se formalni i neformalni vlastodršci raznih nivoa tako budu ponašali, narod će morati da protestuje i da svoj otpor radikalizuje na način da on preraste u sveopštu blokadu sistema. U našoj nakaradnoj postmodernoj apsolutističkoj monarhiji ništa nije moguće uraditi na izborima koje umišljeni gospodar Srbije, isključivo u skladu sa svojim željama i po svojim pravilima, oktroiše „podanicima“, kaže Anđelković.

Dodaje da taj umišljeni gospodar, upornim delovanjem građana i opozicije mora biti prinuđen na ustupke koji vode fer izborima umesto simuliranju političke utakmice sa unapred nameštenim rezultatom.

„To je jedini put da Srbija od ličnog feuda postane moderna demokratska država“, poručuje Dragomir Anđlković.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari