U novom sazivu Skupštine Vojvodine ima samo 18 odsto žena, odnosno od 120 mandata poslanicama su pripala samo 22 mesta. Kako ukazuju u Centru modernih veština (CMV), razlog za ovako malu zastupljenost žena nalazi se u specifičnosti izbornog sistema u Vojvodini, jer je polovina poslanika, njih 60, birana po proporcionalnom sistemu sa zatvorenim izbornim listama, a polovina po većinskom sistemu.

Miloš Đajić iz CMV objašnjava za Danas da je dvokružni većinski sistem u Pokrajini uveden kako bi svaka opština imala bar jednog poslanika, pa je tako u prvom krugu pobedilo 13 žena, ali u drugom samo tri. Većina od 22 poslanice, njih 19, izabrane su po proporcionalnom sistemu, gde su stranke bile u zakonskoj obavezi da obezbede minimalnu zastupljenost žena od 30 odsto, navodi naš sagovornik.

„To pokazuje stanje svesti i upozorenje svima koji budu radili na eventualnoj promeni izbornog sistema u Srbiji da se, u slučaju uvođenja većinskog, moraju predvideti mehanizmi koji će obezbediti minimalnu zastupljenost od 30 odsto oba pola u skladu sa evropskim standardima“, ukazuje Đajić.

Prema njegovim rečima, neki od mehanizama su i obavezivanje stranaka da imaju 30 odsto žena i u većinskom izbornom modelu, kao i da se obezbede izborne jedinice u kojima bi se glasalo samo za žene.

Samo na listi LSV trećina žena

Rodna zastupljenost prema izbornim listama u Skupštini Vojvodine izgleda ovako: Od 58 parlamentaraca s liste DS devet je žena, LSV od 10 ima tri, SRS od pet ima jednu, koalicija oko SNS od 22 poslanika ima pet žena, DSS od četiri ima jednu, koalicija SPS-PUPS-JS-SDPS od 13 ima dve poslanice, SVM od sedam ima jednu, dok LDP ima samo jednog (muškog) poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari