Žigmanov: Spremni smo da razgovaramo sa svima, saradnja neće biti moguća sa krajnjom desnicom 1Foto: J. P.

“Delovanje Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) će i dalje biti jednako, privrženo, dosledno i posvećeno zalaganju za boljitak pripadnika hrvatske zajednice. Oko svega može biti kompromisa, ali oko tih temeljnih načela ne sme biti”, kazao je Tomislav Žigmanov, predsednik ove stranke i nosilac liste “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani”, komentarišući rezultate parlamentarnih izbora.

Izborna lista “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani”, u okviru koje je nastupio DSHV, osvojila je dva mandata u Narodnoj skupštini.

Na taj način će Tomislav Žigmanov, kao nosilac ove liste, biti narodni poslanik u novom sazivu republičkog parlamenta, dok će drugi mandat pripasti Aleksandru Oleniku.

“To je za DSHV i za hrvatsku zajednicu u Srbiji izuzetno važno. Bićemo deo institucionalnih okvira kada je u pitanju artikulacija interesa pripadnika hrvatske zajednice, zaštita našeg položaja, ostvarivanje različitih inicijativa i sadržaja na području manjinskih prava, razvojnih proseca i na kraju, ne manje važno, kada je u pitanju perspekriva pripadnika hrvatskog naroda u Srbiji”, rekao je Žigmanov.

On je naglasio da je zadovoljan postignutim rezultatima, jer je u sredinama gde su Hrvati zastupljeni u većem broju ovo bila druga lista, odmah iz vodeće Srpske napredne stranke, dok je u sredinama gde je broj Hrvata nešto manji, mahom bila na trećoj poziciji.

“Spremni smo da razgovaramo sa svima. Hoćemo da budemo deo institucija gde se o nama raspravlja, gde se o nama odlučuje i radosni smo što ćemo to ovoga puta moći učiniti”, istakao je Žigmanov.

On je dodao će se u Narodnoj skupštini zalagati za sve što je deo političke platforme, odnosno nastavak evropskih integracija u Srbiji, vladavinu prava, razvoj demokratskih institucija, razvijanje manjinskih politika i uključivanje pripadnika hrvatske zajednice u procese donošenja odluka.

“U tom smislu iniciraćemo nastavak sa ključnom institucijom u Srbiji i staviti na sto sva naša otvorena pitanja. Najurgentije je pitanje Hrvatskog školskog centra, da vidimo hoće li, na koji način i kada oni koji još treba doneti ključne odluke”, naveo je Žigmanov.

Kada je u pitanju moguća saradnja, on je rekao da su sa svima koji budu imali pozitivan odnos prema onome što pripada korpusu hrvatskog identiteta spremni da razgovaraju.

“S obzirom na jedan broj lista koje su ušle u parlament, a koje imaju određenu vrstu programskog i vrednosnog okvira, neće biti moguća nikakva saradnja. To su one političke opcije koje dolaze sa krajnje desne političke scene”, poručio je Žigmanov.

Pozitivan odjek

Tomislav Žigmanov je rekao da mu je drago što je izborni rezultat liste “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani” pozitivno odjeknuo u javnosti, ali i kod predstavnika vlasti u Srbiji.

“U svom postizbornom obraćanju, novi predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je obradovan činjenicom što sam ja narodni poslanik. To je vrlo jasna poruka pripadnicima hrvatske zajednice, bez obzira što imamo probleme integracije u lokalne političke okvire, pre svega u Subotici i Somboru, da u Srbiji postoje politički faktori koji hoće prema hrvatskoj zajednici i njihovim političkim predstavnicima graditi pozitivne politike”, kazao je Žigmanov.

On je dodao da je podršku dobio od predsednika vlade Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je čestitao na izbornom uspehu i obećao nastavak saradnje sa DSHV-om i Hrvatskim nacionalnim većem.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari