Žigmanov: Hrvatska je značajna u široj geopolitici

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i poslanik u srpskom parlamentu za Danas

Ostavite komentar


  1. Svaka čast gospon Žigmanovu na poticanju prava njegove zajednice u R.Srbiji ali obzirom da je gospodin rođen u Srbiji gdje se govori ekavica čudi me ovo i ovakvo „govorkanje“ gospodina. U samoj Hrvatskoj ima Hrvata koji govore ekavicu (zagorci i dio slavonaca) i postoji raznolikost govornog područja od Slavonije, Zagorja pa do istre i Dalmacije gdje narod govori onako kako je naučio od malena na svojem dijalektu. Hrvat koji je rođen u Srbiji ili Vojvodini siguran sam ne govori ovako od malena kao gospon Žigmanov. Pogotovo je neumjesno da se obraća ovako novinama (srpskim) u zemlji u kojoj je ofocijalni jezik srpski. Onomad je gospođa Jeckov imala obraćanja u Saboru na ekavskom srpskom jeziku pa se digla i „kuka“ i „motika“ dok gospon Žigmanov svoje obraćanje srpskim novinama u državi Srbiji na hrvatskom ne smatra kao degutantno. I opet su prava u Srbiji kako kaže najgora i najmanja kad su u pitanju Hrvati kao nacionalna zajednica.

  2. Zašto bi Hrvat iz Vojvodine govorio istim dijalektom kao u Zagrebu?Tako se u Vojvodini nikada nije govorilo.Na šta bi to ličilo kad bi Pupovac govorio kao što se govori u Beogradu?Ja bih prvi bio protiv toga.

  3. Ni u Zagrebu se ne koristi ovakav hrvatski turbo-novogovor… Komedija. A sta tek reci za tu izjavu kako je Hrvatska „znacajna u sirokoj geopolitici“? Tragikomedija.

  4. g. Tomislav je „bunjevački Hrvat“ (i Bunjevac i Hrvat u isto vreme, što je nonsens) koji govori rableovskim prekojezikom i tipičanje etnobiznismen.
    Nije ga briga ni za Hrvate ni za Bunjevce, već samo za sebe. Uvek govori u prvom licu množine kao „respektabilni politički čimbenik (faktor)“, a meša se i tamo gde mu nije mesto. Inače Hrvate u Srbiji koji govore srpski ne smatra Hrvatima, jer on ovde odlučuje i o tome ko je Hrvat, a ko nije.
    Komična tragedija.

  5. Ako je moj komentar u vezi g. Tomislav za „Danas“ „nepoželjan“, onda „Danas“ od danas više nije „Danas“.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.