Žigmanov sa ambasadorkom SAD u Hrvatskoj: Odnose Srbije i Hrvatske unaprediti dijalogom 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov razgovarao je danas u Vladi Srbije sa ambasadorkom SAD u Hrvatskoj Natali Rejes, koja je istakla da je interes Sjedinjenih Američkih Država da se odnosi Srbije i Hrvatske unaprede i da se kroz dijalog rešavaju sva otvorena pitanja.

U saopštenju Ministarstva navodi se da su sastanku na temu srpsko-hrvatskih odnosa i integracije nacionalnih zajednica prisustvovali i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil, državni sekretar u Ministarstvu Rejhan Kurtović i posebni savetnik Marin Piuković.

Žigmanov je na sastanku naglasio važnost institucionalne saradnje dveju država i dva naroda, a kao veoma upešan primer dobre saradnje istakao je odnose između institucija hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskoj.

U tom kontekstu on je naveo kao izuzetno važan nedavni susret ministara spoljnih poslova Srbije Marka Đurića i Hrvatske Gordana Grlić Radmana u Novom Sadu sa kojeg su poslate poruke saradnje i međusobnog poštovanja, te dogovoreni konkretni koraci u rešavanju otvorenih pitanja.

Kako se dodaje, sagovornici su se složili da postoji izuzetno dobra saradnja između Srbije i Hrvatske u oblasti ekonomije, kulture i sporta.

Na sastanku je razgovarano i o integraciji nacionalnih manjina u srpsko društvo, pri čemu je Žigmanov istakao da je politička participacija pripadnika nacionalnih manjina u Vladi Srbije, ministarstvima i na drugim javnim funkcijama doprinosi toj integraciji.

On je dodao da Ministarstvo posvećeno radi i na drugim aspektima integracije kao što su razvoj komunalne i druge infrastrukture, stvaranje ekonomske perspektive, čime se doprinosi većem obimu ostvarivanja manjinskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari