Zigmar Gabrijel sleteo u Beograd, dočekao ga Dačić 1Foto: Felipe Trueba/EPA

Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel stigao je u posetu Srbiji, tokom koje će razgovarati sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Kako javlja RTS, Gabrijela je po dolasku u Beograd na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao šef diplomatije Ivica Dačić, kao i amabasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman. Ministar spoljnih poslova Nemačke će se sa Vučićem sastati i Vili „Mir“, a posle sastanka predviđeno je da se njih dvojica obrate medijima. Uoči dolaska je poručio da pozdravlja činjenicu što je Vučić, odmah nakon izbora za predsednika Srbije, potvrdio ulazak u EU kao strateški cilj Srbije. Istakao je i da će Vučiću čestitati pobedu na predsedničkim izborima.

Želimo da podržimo zemlje regiona u razvoju demokratije i vladavine prava na putu ka stabilnosti i blagostanju, izjavio je, uoči poseta Beogradu i Prištini,Zigmar Gabrijel. Gabrijel će svojim sagovornicima poručiti da je put ka EU i dalje otvoren, ukoliko se odluče za reforme i napredak, umesto za raskol i zastoj. Prema njegovoj oceni, proteklih godina je bilo značajnog napretka na Zapadnom Balkanu. Nedavno smo, međutim, videli da su neke rane iz prošlosti veoma duboke, tako da još uvek mogu da izazovu tenzije, ukazao je u pisanoj izjavi Gabrijel. „Iz tog razloga ću danas na svom prvom putovanju na Zapadni Balkan posetiti Srbiju i Kosovo, a sledeće nedelje ću ići u Albaniju, kako bih stvorio sopstvenu sliku“, objasnio je Gabrijel. On ističe da će svojim sagovornicima poručiti: „Put ka EU je i dalje otvoren, ukoliko se odlučite za reforme i napredak, umesto za raskol i zastoj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari