Žika Gojković: Monarhista 1Žika Gojković Foto: J. Z. T.

„U tem Somboru, svega na volju“… Tu živi i Žika Gojković, predsednik Pokreta obnove kraljevine Srbije, poznatijeg po skraćenici POKS ili možda još i više po sloganu „bez kralja ne valja“.

Kao što se nije brinuo za prelazak cenzusa na prvim izborima na kojima je POKS učestvovao za Skupštinu grada Beograda 2018., sa Predragom Markovićem kao kandidatom za gradonačelnika, Gojkovića ni sada ne tangira prelazak sniženog cenzusa od tri odsto. U Skupštinu grada nije ušao, ali Gojković najavljuje da će POKS biti najveće iznenađenje na izborima po broju poslanika i odbornika, jer su „osveženje na političkoj sceni i konačno ljudi koji se zalažu za povratak monarhije imaju za koga da glasaju“.

Ovaj pokret, nastao leta 2017. uglavnom od članova SPO, na izbore izlazi na listi Za kraljevinu Srbiju, a uz POKS, u koaliciji su i Monarhistički front, Savez bačkih Bunjevaca i Srpski pokret monarhista. Nosilac liste je Gojković, a prvi na njoj je pukovnik u penziji, LJubinko Đurković, koji je 1999. učestvovao u borbama na karauli „Košare“.

Iako je SPS koalicioni partner SNS, na čijoj kvoti je Gojković poslanik u Skupštini, POKS ne preza od ukazivanja na „mutne radnje“ socijalista. Tako je početkom februara, POKS ukazao na to da SPS kupuje glasove u Vojvodini, naročito u Novom Sadu, kao da ucenjuje aktiviste i funkcionere POKS. Gojković je tim povodom izjavio da ideja obnove kraljevine Srbije nije na prodaju, te da ima u Srbiji onih koji bi da opet dođu Turci, promenili veru u islam zarad sitne i prizemne koristi, ali da takvih neće biti među pristalicama obnove Kraljevine.

Gojković je bivši potpredsednik Srpskog pokreta obnove. Rođen je 1972. Po zanimanju diplomirani menadžer u privredi. Biran je za narodnog poslanika nakon izbora 2008. 2012. 2014. i 2016. Oženjen je, otac ćerke i sina. Govori engleski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari