Žiofre: Niko ne radi za Srbiju koliko EU 1foto FoNet Zoran Mrđa

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Beogradu Emanuele Žiofre izjavio je danas u Nišu da niko ne radi za Srbiju koliko to čini EU i najavio da će kroz Plan rasta u naredne tri godine Srbija dobiti kroz reforme 1,5 milijardu evra.

„To je naša zajednička budućnost“, poručio je Žiofre i istakao da će Plan rasta za Zapadni Balkan osigurati članstvo Srbije u EU.

Žiofre je učestvovao u završnici „Evropske nedelje mogućnosti“ u Nišu, u okviru koje su dodeljeni sertifikati za devet dobitnika grantova u drugom pozivu za Program prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija 2016-2020, vredan dva miliona evra.

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević istakla je da je cilj da se građanima na najbolji način predstave sve mogućnosti za učešće u projektima koje imaju veliku korist za njih, a ostvaruju se u saradnji sa EU.

Najavila je novi poziv za projekte prekograničnu saradnje Srbije i Severne Makedonije u najrazličitijim oblastima – od zaštite životne sredine do ruralnog turizma.

Tanja Miščević i zamenik ministra za lokalnu samoupravu Severne Makedonije Erdžan Selimi istakli su da je realizacija projekata u prethodna dva poziva bila 96 i 98 odsto, što je dobar osnov da se projekti nastave.

To je i povod da se od EU i šefa delegacije traže dodatna sredstva, rekla je Tanja Miščević.

Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović, domaćin završnice „Evropske nedelje mogućnosti“, izrazio je zahvalanost i državi i EU na podršci i istakao da je Niš sve popularniji među investitorima.

Među dobitnicima sertifikata za grantove su Edukativni centar Leskovac za projekat „Obuka za zapošljavanje i preduzetništvo“ i Srednja škola „Svetozar Krstić- Toza“ iz Vučja za projekat „Ruralni turizam – nova perspektiva mobilnosti mladih“.

Sertifikat je dobio i Centar za upravljanje znanjem iz Skoplja za projekat „Šansa za tebe“, Vodovod Kumanovo za „Jačanje međunarodnih odnosa između Republike Severne Makedonije i Republike Srbije sa zajedničkim ciljem unapređenja životne sredine“.

Takođe, priznanje je dobilo i JKP Piša Lipkovo za projekat „Prevencija od poplava – od rizika do koristi“, kao i Opština Kriva Palanka za projekat „Zemlja legendi“, Opština Medveđa za projekat „Zelena energija – Podsticanje socijalnog preduzetništva uspostavljanjem pilot energetskih zadruga u prekograničnom regionu“, kao i Opština Saraj za projekat „Saraj i Lebane zajedno za zeleni turizam – Zelena tura“.

Asocijacija poslovnih žena Srbije dobila je serifikat za projekat „Prevazilaženje rodnog i starosnog jaza na tržištu rada kroz izgradnju kapaciteta i promociju novih mogućnosti za zapošljavanje u prekograničnom regionu – CBC izjednačavanje polova i starosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari