Živaljevićev naslednik će se odmah prijaviti u Skoplju 1 Gašenje diplomatskih požara: Vučić i Jovanovski Tipko Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je ambasadorku Makedonije u Srbiji Veru Jovanovsku Tipko, usred novih tenzija na liniji Beograd-Skoplje, izazvanim “obeštajno-političkom” aferom o kojom se ovih dana učestalo govori.

Istovremeno, počeo je povratak osoblja srpske ambasade u Skoplje, povučenog na konstultacije u ponedeljak, kada je zvanični Beograd javno izneo tvrdnje da je Vlada u Skoplju špijunirala Ambasadu Srbije, a za danas je najavljen susret šefova srpske i makedonske diplomatije Ivice Dačića i Nikole Dimitrovog u Nišu.

Vučić se sa Jovanovski Tipko sastao dan nakon što je telefonom razgovarao sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, sa kojim se saglasio da će dve države “isključivo dijalogom rešavati svaku eventualnu nesuglasicu u međusobnim odnosima”. Kako je saopštila Vučićeva Služba za saradnju sa medijima, sa makedonskom ambasadorkom razgovarano je o “kontinuiranom unapređenju dobrosusedskih odnosa i negovanju tradicionalnih prijateljskih veza”. U saopštenju se ističe da je predsednik Srbije na početku susreta naglasio da “svi smatramo da je potrebno da radimo vredno i odgovorno na unapređenju naših odnosa”, te da je obavestio ambasadorku da će premijerka Srbije Ana Brnabić uputiti poziv svom makedonskom kolegi za održavanje zajedničke sednice dveju vlada u Beogradu, kao i “skorijem održavanju Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju”.

“Dogovoreno je i da, po postavljenju savetnika za nacionalnu bezbednost Srbije, bude održan zajednički sastanak sa makedonskim kolegom“, navodi se u saopštenju. Iz ove rečenice može se zaključiti da će, nakon povlačenja Gorana Živaljevića sa mesta savetnika za bezbednost naše ambasade u Skoplju, Beograd imenovati novu osobu na ovu funkciju, kao i da će se taj savetnik sastati odmah sa predstavnikom makedonskih službi.

Podsetimo, još kada je nakon aprilskih nereda objavljeno da je bivši funkconer Živaljević fotografisan u makedonskom Sobranju, Danas je pisao da je od pre deset godina postala normalna diplomatska praksa da službe bezbednosti sarađuju zbog međunarodnog terorizma i drugih problema. Stoga su, u našim diplomatskim misijama i pojedini funkconeri BIA.

Tema susreta bilo je i unapređenje saradnje u svim sferama, s posebnim osvrtom na zaštitu i očuvanje maternjih jezika srpske i makedonske nacionalne manjine,”, saopšteno je sa Andrićevog venca.

Kabinet predsednika Makedonije Đorđa Ivanova preksinoć je negirao tvrdnje bivšeg savetnika u ambasadi Srbije Živaljevića da je uz odobrenje makedonskih institucija boravio u Sobranju tokom incidenta nakon održanih parlamentarnih izbora krajem aprila. Prethodno je stranka VMRO-DPMNE Đorđa Ivanova negirala tvrdnje predsednika Vučića izrečene za RTS da se Živaljević prijavio makedosnkim institucijama i da je sa njihovom dozvolom ušao u parlament. Živaljević je potom reagovao izjavom za Tanjug da je za boravak u Sobranju dobio odobrenje savetnika za bezbednost predsednika Makedonije Siniše Aleksovskog.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari