Živković: Bio bi to lep kraj premijerske karijere 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Vladajuća koalicija praktično je ukinula parlamentarnu kontrolu Vlade, izbegavajući sednice parlamenta poslednjeg četvrtka u mesecu, posvećene poslaničkim pitanjima.

Premijer Aleksandar Vučić ne želi ni najmanju simulaciju dijaloga sa opozicijom i ne želi da čuje nijednu reč koja mu ne odgovara – smatraju predstavnici parlamentarne opozicije. S druge strane, Vladimir Đukanović, poslanik i funkcioner SNS, smatra da nema ničeg besmislenijeg od zakazivanja sednice parlamenta da bi neko postavi pitanje. „Ako je opoziciji zaista stalo da postavi pitanje, neka to učini u pisanoj formi. Uostalom pokazalo se da premijer ne beži ni od jednog odgovora“, ističe Đukanović.

Upitan da li se time krši Poslovnik o radu Skupštine, on odgovara da je propisano da se sednica za poslanička pitanja može održati samo poslednjeg četvrtka u mesecu tokom redovnog zasedanja, i to samo ukoliko je baš tog dana zakazana i sednica Skupštine.

Zoran Živković, poslanik Nove stranke, ističe da je premijer Vučić za dva svoja mandata svega nekoliko puta odgovarao na poslanička pitanja.

„Bilo bi patriotski i muški da nam se odlazeći premijer obratio juče i da je pristao da odgovori na naša pitanja na kraju svog neuspešnog mandata premijera. To bi bio lep kraj jedne premijerske karijere. A bilo je dobro i da gosti na balkonu budu ljudi koji svoje nezadovoljstvo izražavaju na ulici. To što je Vučić izbegao i ovaj poslednji četvrtak u mesecu znači da se uplašio“, zaključuje Živković.
Maja Videnović, poslanica DS, tvrdi da premijer po svaku cenu želi da izbegne odgovornost.

Videnovićeva kaže da je Vučićevu vlast obeležilo rušenje institucija, ponižavanje građana i ućutkivanje svakoga ko drugačije misli.

„Vučić izbegava čak i najmanju simulaciju dijaloga sa opozicijom. Poslanici DS imaju više pitanja za premijera i ministre, a možda najbitnije pitanje za sve nas glasi dokle će jedan čovek da bude izvan i iznad svih zakona i pravila“, napominje poslanica DS.

Radeta: Podanički odnos

Vjerica Radeta, poslanica SRS, ocenjuje da je „podanički odnos skupštinske većine prema vladi postao tekovina demokratije“. „Prisustvo članova vlade je samo njihova promocija, jer poslanici opozicije zbog nakaradnog Poslovnika uglavnom i nisu u prilici da postave pitanje. Sve loše što su demokrate uvele naprednjaci su prihvatili i očigledno nemaju nameru da menjaju“, kaže Radeta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari