Živković (SSP) se obratila Lončaru: Svesno ne želite da sprečite oboljevanje borske dece, jer biste priznali da se u Boru dešava trovanje 1Foto: FoNet Zoran Mrđa

Narodna poslnica i predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Bor Irena Živković upitala je danas ministra zdravlja Zlatibora Lončara zbog čega u Srbiji nikada nije urađena nijedna studija procene uticaja na zdravlje, otkako su usvojeni Zakon o javnom zdravlju i Strategija zdravlja, koji to zahtevaju.

Živković je u pisanoj izjavi navela da u Boru deca dišu arsen i kadmijum 30, a nekad i 40 puta preko prosečnih godišnjih ciljnih vrednosti i ukazala da je arsen kancerogen, ali se radi i o bolestima srca, krvnih sudova, disajnih organa, pa i šećernoj bolesti.

Kao lekaru, jasno vam je da olovo, koje je takođe prisutno u Boru, najviše utiče na decu, a tu govorimo o razvojnim i kognitivnim poremećajima i o psihomotornim kašnjenjima u razvoju, kazala je Živković.

Istakla je da su stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije i Instituta za javno zdravlje Batut rekli da treba pratiti stanje dece toksikološkim analizama i hitno sprovesti mere koje se odnose na bolju umreženost institucija i unapređenje zdravstva, ali podrazumevaju i hitno smanjenje zagađenja na osnovu monitoringa.

Živković je Lončara pitala zašto država nije uradila nijednu studiju o uticaju na zdravlje i zašto joj niko ne odgovara na poslaničko pitanje koje je postavila Ministarstvu zdravlja još 17. jula – zbog čega još nije počela sa radom toksikološka laboratorija u Boru, za čiju je opremu grad opredelio sredstva i koja je bila deo Kratkoročnog akcionog plana Bora na koji je ministarstvo dalo odobrenje i saglasnost.

Meni se čini, gospodine ministre, da vi svesno ne želite da sprečite oboljevanje borske dece nepreduzimanjem mera koje struka predlaže, jer biste onda priznali da se u Boru dešava trovanje, a za mene to znači saučesništvo u svesnom ugrožavanju ljudskih života, navela je Živković i poručila: “ molim vas, demantujte me delima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari