Živulović: Amerika zainteresovana za ovaj region, treba sačekati dalje korake 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Očigledan je blagi zaokret Sjedinjenih Američkih Država i zainteresovanost za ovaj do sveta. Kako će se stvari dalje razvijati ostaje da se vidi, ali ovo što se sada dešava može biti nastavak već donete procedure američke administracije da ministarstva mogu da reaguju bez savetovanja i uputstava iz Bele kuće ako primete neke nepravilnosti, kaže za Danas Vladan Živulović, predsednik Atlantskog saveta Srbije.

Upitan da li je pismo grupe američkih kongresmena produkt lobiranja ili pak poruka američke administracije, kako tvrdi predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić, Živulović navodi da je zanimljivo da su se prvi put posle dugo vremena neki kongresemeni i senatori zainteresovali za situaciju u Srbiji i da je zanimljivo da su delovali zajednički.

– Da li je lobranje ili ne, ne znam. Postoji niz uredbi koje je američka administracija donela a koje podrazumevaju da odluke ne moraju da se donose na najvišem vrhu već i ministarstva mogu da reaguju kada je upitanju Srbija. Tako recimo ministarstva pravde i finasija, ako primete neku nepravilnost ili nešto vezano za američke intrerese na teritoriji van Amerike, mogu da reaguju bez uputstava iz Bele kuće. I tu je Srbija dobila prvi udarac vezano za finasije i mislim da se to odnosi na Beograd na vodi i poslovanje nekih naših banaka sa dolarima. Ovo je sada samo nastavak te procedure. Verovatno se na tome neće stati – kaže Živulović.

Upitan da li to može da dovede do konkretnih sankcija prema Željku Mitroviću, vlasniku Pinka i osobi iz okruženja predsednika Srbije koja je nabavljala respiratore, kako smatra Jeremić, on odgovara da moramo sačekati.

Jeremić je gostujući na televiziji Nova S rekao da je siguran da pismo kongresmena nije rezultat lobiranja, već upozorenje američke administracije Srbiji. On je dodao da se iz pisma može zaključiti da bi eventualne sankcije iz SAD mogle da budu uvedene vlasniku Pinka Željku Mitroviću i čoveku koji je Vučiću kupovao respiratore za keš.

– U pitanju su individualne sankcije. Ovo je bilo upozorenje Vučiću sa jasnom naznakom ko će biti stavljen na listu na sankcija ukoliko on to upozorenje ne bude shvatio. Ako pročitate pismo, jasno je ko bi mogao da dođe na listu sankcija. Na nju bi mogao da dođe Željko Mitrović i onaj ko je Vučiću kupovao respiratore za keš. Sad, Vučić mnogo bolje zna ko je ta osoba. U pismu se jasno pominju – Pink i respiratori, a pismo počinje sa diskusijom o sankcijama – naveo je Jeremić.

Živulović dodaje da je očigledan zaokret Amerike prema Srbiji i to se vidi u izboru ljudi,od Gabrijela Eskobara, specijalnog izaslanika američkog predsednika za Zapadni Balkan i Kristofera Hila, novog ambasadora SAD u Srbiji.

– Treba očekivati razne akcije. Ali koje, za to moramo biti strpljivi – kaže on.

Upitan šta neko treba da uradi da bi bio pod sankcijama SAD on objašnjava da treba da krši norme i zakone SAD i kao primer navodi Milorada Dodika, člana Predsedništva BiH.

Dodiku su SAD izrekle sankcije 2017. zbog opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dodiku je tada blokirana sva imovina na području SAD, dok su američkim državljanima zabranjene transakcije i poslovanje sa njim.

John E. Smith, tadašnji vršilac dužnosti direktora OFAC-a, izjavio je da „opstrukcijom Dejtonskog sporazuma Milorad Dodik predstavlja značajnu pretnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH“. Neposredan povod za stavljanje Dodika pod sankcije je njegovo nepoštovanje odluke Ustavnog suda BiH o zabrani organiizovanja referenduma o ustanovljavanju Dana Republike Srpske 9. januara.

Podsetimo, grupa američkih kongresmena je poslala pismo američkom predsedniku u kojem se između ostalog navodi da je „jasno da provladini mediji napreduju i da su u obostrano korisnom odnosu sa vladom“.

U jednom primeru, navode, “RTV Pink je, kao najveći privatni emiter u Srbiji, dobio najmanje sedam miliona evra državnih zajmova u periodu 2014-2016”.

“Sledeće godine, kada se Aleksandar Vučić kandidovao za predsednika, RTV Pink je njegovoj kampanji obezbedio znatno više vremena nego svim njegovim konkurentima zajedno, navodi se u dokumentu”, piše u pismu.

Kao se dodaje, „čak i poslovanje većinski državne kompanije Telekom je obavijeno velom tajne. Dogovori ili aranžmani vlade i medija štete demokratskim normama, ućutkuju kritičare i osnažuju korumpirane pojedince”.

U pismu piše i da su„nažalost po građane Srbije, izveštaji pokazali da je predsednik Vučić produbio korupciju u Srbiji, uključujući i korišćenje krize izazvane kovidom-19 kao izgovora za prikrivanje državne potrošnje i nabavke zaštitne medicinske opreme i respiratora”.

“Predsednik Vučić je otišao toliko daleko da je na Radio-televiziji Srbije rekao da je, dok je ceo svet bio u potrazi za respiratorima, Srbija te aparate nabavlja ‘polulegalno’,“ podseća se u dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari