Živulović: Stoltenbergu važniji povređeni vojnici NATO nego događaji u Banjskoj 1Vladan Živulović Foto: Medija centar

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Prištini je imao jak, gotovo nediplomatski nastup u suretu s predsednicom Kosova Vjosom Osmani, dok se posle razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem stiče utisak da su Stoltenbergu važniji povređeni vojnici NATO u maju od događaja u Banjskoj u septembru, ocenio je predsednik Atlantskog saveta u Srbiji Vladan Živulović.

Živulović je u Novom danu objasnio da je ova poseta Stoltenberga rutinska i predviđena pre možda i godinu dana.

Govoreći o porukama koje je Stoltenberg doneo, gost N1 kaže da mu je „zapala za oko“ opaska predsednici Kosova Vjosi Osmani, kojoj je rekao da specijalne snage Kosova i policije bez dozvole KFOR-a ne mogu da ulaze i da policija mora da se konsultuje s KFOR-om i NATO oko bilo kakve akcije.

„To je jedna no-no pretnja Kosovu. Neki će reći da to ništa ne znači, ali meni to vrlo znači. To je dosta jak, skoro nediplomatski nastup“, ocenio je Živulović.

Što se tiče Srbije, on ukazuje na izjavu generalnog sekretara datu i u Prištini, a to je da moraju da se procesuiraju ljudi koji su u maju povredili 93 vojnika NATO.

„U to je uklopio i Banjsku i to dodao. Imam utisak da je njemu bio važniji ovaj maj, jer su tu stradali vojnici NATO. Stekao sam utisak da je Banjska manje važna“, rekao je Živulović.

Dodao je da je Stoltenberg i na današnjoj konferenciji u Beogradu pomenuo maj i povređene vojnike NATO.

Kada je u pitanju zahtev da se proširi obim vojnih vežbi s NATO, gost Novog dana podseća na „Platinastog vuka“, obuku pilota u Bugorskoj i saradnju s Amerikancima na Sinaju, ali dodaje da je tih aktivnosti ranije bilo mnogo više i da se sada teži da se vrati na taj nivo.

Predsedik Vučić je kazao da će predložiti Vladi Srbije da se obnove vežbe s NATO i drugim partnerima, ali je stavio ogradu da je nemoćan ako Vlada odluči drugačije.

„To su diplomatske igre. Mislim da su poruke podeljene, dogovorene i da ćemo procesuirati nešto od Banjske i ovoga od maja. Prestaćemo da držimo vojsku na samoj granici i pomerićemo je gde je uvek bila. Vežbe će biti pojačane“, sumirao je Živulović te poruke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari