Zlatko Kokanović uputio otvoreno pismo čelnicima Evropske banke za obnovu i razvoj 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/DS)

Zlatko Kokanović, kolider udruženja „Ne damo Jadar“, uputio je otvoreno pismo predsednici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso, potpredsedniku Jurgenu Rigterinku, kao i potpredsedniku za bankarstvo Mateu Patronu.

Otvoreno pismo prenosimo u celosti:

„Poštovani vodeći menadžeri i članovi odbora EBRD,

Moja porodica i ja živimo samo nekoliko metara od dela plodnog poljoprivrednog zemljišta jadarske doline koje Rio Tinto planira da pretvori u pustoš vađenjem ogromnih količina litijuma neproverenim metodama.

Takođe sam jedan od lidera lokalnog nestranačkog pokreta „Ne damo Jadar“. Deo smo šire mreže građanskih pokreta stvorenih da zaštitimo životnu sredinu Srbije od trenutnog napada Rio Tinta i drugih rudarskih kompanija na našu zemlju. Mi nismo političari; mi se jednostavno borimo za svoj opstanak u domovini.

Molimo vas da konsultujete sledeći naučni rad objavljen u “Nature” o projektu Jadar da biste bolje razumeli našu zabrinutost

Pišem vam da bih izrazio koliko smo razočarani što smo videli predsednicu EBRD Odil Reno Baso kako prisustvuje skupu koji su srpske vlasti organizovale u petak 19. jula u cilju promocije litijumskog projekta Rio Tinta.

Sporazum o sirovinama potpisan između EU i Vlade Srbije tog dana je pokušaj oživljavanja ovog kontroverznog i štetnog projekta.

Ovaj projekat su srpske vlasti ukinule februaru 2022. jer mu se protivila, i još uvek se protivi velika većina naših građana. Stotine hiljada naših građana organizovalo je mirne proteste. Potpisane su mnoge peticije protiv projekta. Poslednjih dana ponovo su počele demonstracije u nekoliko gradova, a snažan otpor građana ponovo je u porastu.

Svakodnevno patimo od prisustva Rio Tinta u našoj dolini, naša deca su uplašena, naši životi uništeni stalnim pritiskom i zastrašivanjem kompanije u njihovoj nemilosrdnoj potrazi za našom zemljom.

Stoga je bilo neshvatljivo i uznemirujuće videti čelnika međunarodne finansijske institucije kao što je EBRD kako stoji rame uz rame sa generalnim direktorom Rio Tinta u Beogradu.

Da li je Upravni odbor EBRD odobrio prisustvo gospođe Reno-Baso 19. jula u Beogradu? Da li ste vi ili vaše kolege čuli za posledice i neizvesnost koje je ovaj događaj stvorio u Srbiji? Da li je lokalno osoblje EBRD-a u Beogradu znalo za svrhu putovanja gospođe Reno-Baso? Ono što je najvažnije, kako je EBRD mogla dati svoj autoritet i naizgled podršku projektu bez čvrste projektne dokumentacije, zaštite životne sredine i društva i kome je protivljenje lokalnih zajednica i naroda Srbije bilo tako snažno?

Poštovane kolege, rečeno nam je da institucija kao što je EBRD ima mandat za demokratizaciju i dobro utvrđena pravila angažovanja oko projekta.

Pripremne radnje  Rio Tinta već su zagadile naše tlo i vodu. Bilo bi neshvatljivo da EBRD ne konsultuje direktno i hitno one čiji su životi u pitanju, mnogo pre nego što se donese bilo kakva odluka.

Ipak, uvereni smo da EBRD neće podržati projekat sa tako razornim uticajem na životnu sredinu i živote ljudi. Sve što tražimo je da se naši životi i osnovna ljudska prava poštuju, a da naše tlo i voda budu čisti.

Verujemo da zaslužujemo odgovor i uveravanje da EBRD neće razmotriti da podrži ovaj razorni projekat. Spremni smo da vas dočekamo u bilo kom trenutku

S poštovanjem,

Zlatko Kokanović
Ko-lider „Ne damo Jadar“
Gornje Nedeljice
Srbija“, navodi se u pismu u koje je Danas imao uvid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari