Svetislav Kostić (ZLF): Srpska opozicija nije napravila ni jednu grešku, ona je samo žrtva SNS-a 1foto: A.K./ATAImages

Svetislav Kostić, funkcioner Zeleno-levog fronta, član pravnog tima ove stranke i vanredni profesor Pravnog fakulteta, objavio je da je ponosan na to kako su u ZLF-u skupili potpise za izborne liste na lokalnim izborima 2024.

Svetislav Kostić piše objave na Fejsbuku u „svojstvu običnog člana ZLF“, (mada je on u ime ove stranke svojevremeno stavio potpis na ugovor o stvaranju izborne koalicije Srbija protiv nasilja) koje privlače pažnju političke javnosti. O prikupljanju potpisa i pravne mogućnosti da pojedine opozicione liste ZLF koja nastupa sada u koaliciji Biram… i liste Save Manojlovića, budu oborene, Svetislav Kostić je objavio vrlo opširan tekst, čije delove prenosimo.

„Svako onaj ko je imao priliku da vidi šta su i kako su sinoć Biljana Đorđević, Radomir Lazovic, Dobrica Veselinović, Natalija Stojmenović, Vladimir Radojicic, Pedja Dikovic, Cariño Marraviño (Dragan Maravic) radili i na koji način su preuzeli odgovornost može samo i jedino da bude ponosan i na njih i na ZLF. Ja sam danas, pošto sam tome sinoć svedočio, ponosniji na svoje članstvo u ZLF nego što sam to bio ranije. Ovi ljudi su mi u najgorim okolnostima dokazali da su dostojni ne samo poverenja, nego i iskrenog poštovanja. I hvala im na tome“, napisao je Kostić.

„Da se razumemo srpska opozicija nije napravila bilo kakvu grešku kada su u pitanju promene prebivališta njenih kandidata. Ona je samo žrtva opstrukcije SNS koja je računala, i u tome bila potpuno u pravu, na strastvenu želju dela opozicione jasnosti da se onima koji izlaze na izbore pronađe neka greška. Samo greške nema, odnosno ona se sastoji u tome što se nije bilo poslušno.

Evo da vidimo. Da bi se neko kandidovao za odbornika u nekoj opštini ta osoba mora da ima prebivalište na toj opštini i mora da bude upisana u birački spisak na toj opštini. To piše u čl. 3 Zakona o lokalnim izborima.

Upis u birački spisak ima konstitutivno dejstvo. To znači da ako nisi upisan u birački spisak nemaš pravo da glasaš, odnosno da ostvaruješ svoje biračko pravo.

Prošle nedelje su donete dopune Zakona o jed. biračkom spisku prema kojima ako je neko menjao svoje prebivalište u poslednjih 11 meseci taj se naknado upisuje u birački spisak opštine gde je imao staro prebivalište. E sad je važno da se primeti da se tim osobama prebivalište ne menja. Ono ostaje tamo gde je sada. Njima se samo i to samo za ove izbore menja upis u birački spisak i oni se upisuju ne prema važećem nego prema starom prebivalištu.

Ovo ne važi samo za kandidate koji su na listama koje su za izbore 2. juna predate do stupanja na snagu dopuna Zakona o jed. bir. spisku.

Zakon je stupio na snagu u subotu 11. maja. Opozcija je podnosila liste 11. i 12. maja.

Na dan kada se podnosi lista svi naši kandidati su upisani u biračke spiskove prema svom sadašnjem (promenjenom) prebivalištu. Dakle, oni svi ispunjavaju uslove koje zakon predviđa.

Ono što se kod njih zna jeste da bi trebalo da u nekom trenutku do 2. juna budu upisani u biračke spiskove prema svom starom prebivalištu. Nikome od njih taj upis nije izvršen do sada. Pošto nije to znači da na današnji dan niko od njih nema pravo da glasa bilo gde drugde do na opštinama na kojima su im sada prijavljena prebivališta i gde su i dalje upisani u biračke spiskove. I jedino što će se desiti jeste da oni neće glasati na opštinama gde su kandidati, nego na nekim drugim opštinama, i to pod uslovom da se zakon uredno primeni u budućnosti.

Ovo nije nikakav pravni problem. I za to ima jasan primer. Bez obzira na izmene propisa ja sam i do sada mogao da budem npr. prijavljen na opštini Palilula i da se na toj opštini kandidujem. Tu sam i upisan u birački spisak. Lista se proglasi, a ja onda odem i promenim svoje prebivalište na npr. Voždovcu. Moja lista opstaje, sa njom ne postoji nikakav problem, samo što ja više ne glasam na Palilulu, već na Voždovcu“, napisao je Kostić, između ostalog, na Fejsbuku.

Svetislav Kostić je u drugoj objavi kritikovao i odluku članova grupe javnih ličnosti Proglas da se uzdrže od komentarisanja izbora do 3. juna. „Osnovna greška Proglasa leži u nedovoljnoj veri samih članova u osnovnu ideju na kojoj su se okupili i plašim se da će on zato izgubiti snagu da dovede do nekih preko potrebnih promena u ovom društvu“, napisao je Kostić u objavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari