Izvršni odbor SPS-a u Zubinom Potoku u dopisu najvišim organima te partije, kao i ministru za KiM Goranu Bogdanoviću, tvrdi da je prilikom nabavke ogreva za srpske škole, zdravstvene ustanove, manastire i opštine na Kosovu i Metohiji, neko prisvojio oko 220.000 evra.

U dopisu, u koji je FoNet imao uvid, ukazuje se da razlika između nabavne cene ogrevnog drveta i uglja i one koju je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju plaćalo dobavljačima iznosi 20.715.468 dinara ili 220.377.320 evra. Lokalni SPS tvrdi da za sve ovo postoje papiri i da je „sve lako proverljivo na terenu“.

Članovi SPS-a navode su bili „ne malo iznenađeni kada je postupak sprovođenja tendera za nabavku ogreva za ugroženo stanovništvo na Kosovu i Metohiji nastavila opština Zubin Potok, umesto Ministarstva za KiM“, i podsećaju da su i ranije upozoravali na zloupotrebe kod tendera. Oni ukazuju da je opština Zubin Potok „drastično promenila uslove konkursa u odnosu na ono koje je predvidelo Ministarstvo“.

Prema tvrdnji lokalnog SPS, to je učinjeno kako bi opština „svom“ kandidatu, zemljoradničkoj zadruzi Zubin Potok, omogućila povoljniji položaj u odnosu na sve druge. Zbog posla oko nabavke ogreva nije reagovao samo SPS, već su i tri zainteresovane firme iz ovog mesta zatražile ocenu zakonitosti sprovođenja tendera.

Zemljoradnička zadruga Mokra Gora, deoničarska društva Ibar invest i Kosvik smatraju da je u toku sprovođenja postupka javne nabavke učinjeno sve da bi se eliminisali „nepoželjni ponuđači“. Ove firme optužuju opštinu Zubin Potok da kroz pregovarači postupak sprovodi sve tendere koji se finansiraju iz budžeta Srbije, umesto raspisivanjem javnog poziva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari