Zoran Đorđević, Vučićev direktor Pošte, odbijen kod Slovenaca za ambasadora: Hoće li ga prihvatiti Bugari? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Nakon što je Slovenija odbila predlog režima Aleksandra Vučića da Zoran Đorđević bude ambasador Srbije zbog „formalnih prepreka bezbednosne prirode“, u toj državi, sada je, prema nezvaničnim saznanjima, predložen da bude diplomatski predstavnik Srbije u Bugarskoj.

Kako je N1 obavestio javnost, bivši direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević predlog je Vlade Srbije za novog ambasadora u Bugarskoj.

Za njega je zatražen agreman i sada se čeka odgovor Sofije, navodi N1.

Naznačimo, u avgustu prošle godine je za Đorđevića zatražena saglasnost od Slovenije da bude imenovan za ambasadora u Sloveniji.

Slovenački medij „Delo“ je tada naveo i da nije bilo moguće dobiti zvaničnu informaciju o problemima u dodeli agremana za Đorđevića.

Naime, isticano je tad da Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Slovenije ne komentariše proceduru za izdavanje agremana za šefove diplomatskih misija u Sloveniji, ali je, nezvanično istaknuto da je to zbog „formalnih prepreka bezbednosne prirode“.

Zoran Đorđević, Vučićev direktor Pošte, odbijen kod Slovenaca za ambasadora: Hoće li ga prihvatiti Bugari? 2
foto: Printscreen/YouTube/Medija centar

– Zoran Đorđević je samo najočigledniji primer katastrofalne kadrovske politike režima SNS i njihove nebrige što preskupu cenu loših kadrova plaćaju građani Srbije. U ovom konkretnom slučaju, nažalost mrežu ambasada Srbije u svetu koriste za udomljavanje problema sa kojim ne znaju više šta će i kako da ga se reše. To nažalost pokazuje potpunu urušenost sistema – komentariše za Danas Robet Kozma, narodni poslanik Zeleno-levog fronta.

Umesto izgradnje profesionalnih kadrova u diplomatiji, dodaje, SNS režim nas je doveo dotle da se ne zna da li će neko dobiti agreman zemlje domaćina.

– To je samo još jedna uvreda za sve građane Srbije koju im priređuje naprednjački režim. Ovo takođe još jednom pokazuje i da SNS ne shvata ozbiljno evropski put Srbije. Umesto da se potrude da dobiju snažniju podršku zemalja u regionu koje su članice Evropske unije za naše pristupanje Evropskoj uniji, vladajuća klika uspeva da zategne odnose stvarajući problem oko akreditacije nestručnog kadra za ambasadora – kaže Kozma.

Podsetimo, smatra dalje sagovornik Danasa, da je bivši ministar pre svega osoba sa sumnjivom obrazovnom biografijom koja, nije bila kvalifikovana da bude ni ministar odbrane, ni ministar rada i zapošljavanja, niti direktor Pošte.

– Za sve vreme njegovog ministrovanja i upravljanja nije mu nimalo bio problem što je Srbija postala zemlja sa najvećim ekonomskim i društvenim nejednakostima ili što su radnici Pošte morali da stupe u višenedeljne štrajkove kako bi poboljšali uslove svoga rada – zaključuje Robert Kozma.

Prema rečima bivšeg diplomate Srećka Đukića, neverovatna je upornost naprednjačke vlade da svoj kadar neprihvatljiv kod jednog suseda na jednom kraju Balkana, proda kod drugog suseda na drugom kraju Balkana.

Zoran Đorđević, Vučićev direktor Pošte, odbijen kod Slovenaca za ambasadora: Hoće li ga prihvatiti Bugari? 3
Foto: N1

“Da Đorđevića prodaje Republici Tongo…”

– Da ga prodaje Republici Tongo, bilo bi to nekako i u redu, jer se radi o dalekoj zemlji kojoj nisu ni bliski ni poznati srpski naprednjački naravi. Ovako, čovek koji je bio sve i svašta u svom radnim veku, ali nikada diplomata, njegova se vlada lavovski bori da spasava karijeru jednog bivšeg ministra odbrane i još nekih ministarskih dužnosti, ne dajući ni pet para na reakcije ni profesionalne zajednice ni društvene javnosti u Srbiji – smatra naš sagovornik.

Uostalom, napominje, ta vlada nikada na to nije davala ni pet para.

– Uvek je tvrdila i stajala iza svakog svog kadra iz sve snage, braneći ga do kraja, kao apsolutno nevinog, uprkos svim faktima i osporavanjima iz okoline i društva. Uostalom, tako je to kada vlast smatra da je ona država, društvo, da je u njenim rukama i nož i pogača, da je nepogresiva i nesmenjiva. U konkretnom slučaju, kada njihov kadar nije prošao kao ambasador u Sloveniji ponuđen je Bugarskoj – objašnjava Srećko Đukić.

Javnost tamo u Bugarskoj već reaguje, kaže.

– Šta nam to Srbi u licu ambasadora poturaju? Bezbednosno problematičnog ambasadora? On nije prošao u Sloveniji. Pa i mi smo, Bugari, u NATO, u EU, standardi bezbednosti podjednako važe? Naravno, ne treba isključiti intervencije iz Beograda da se za njihovog „vanserijskog kadra“ obezbedi agreman. Bugarska je sada bez vlade, službeni kabinet predsednika Rumena Radeva je pod njegovom direktnim kontrolom, do izbora ima još vremena a do redovne vlade još više. Za naprednjačkog „ambasadora“ sve opcije su otvorene a vremena je na pretek – ističe sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari