Zoran Lutovacfoto FoNet Milica Vučković

„Ono što Demokratska stranka očekuje od Aleksandra Vučića je da raspiše pre svega predsedničke izbore, jer on odlučuje o svemu. Ako Vlada ne radi dobro, to je zato što on ne radi dobro, ako parlament ne radi dobro to je zato što on kontroliše parlamentarnu većinu, ako na lokalu vladaju kabadahije onda je to zato što ih je on postavio“, kaže za Danas Zoran Lutovac, lider Demokratske stranke, reagujući na izjavu predsednika Srbije da će vanredni parlamentarni i beogradski izbori biti održani kada ih opozicija zatraži.

Lider demokrata precizira da „ako želimo promene na bilo kom nivou vlasti, neophodno je promeniti čoveka koji svima njima upravlja, a to je moguće samo na slobodnim i poštenim izborima koji bi razvlastili Aleksandra Vučića“.

„Zato hoćemo slobodne i poštene izbore na svim nivoima, uključujući vanredne predsedničke izbore. Sve ostalo je samo kupovina vremena kojom želi da produži svoju vladavinu“, napominje Lutovac.

On kaže da izjave Aleksandra Vučića ne bi trebalo uzimati isuviše ozbiljno, jer nas iskustvo uči da njegove reči nemaju nikakvu težinu. Vučić jedno govori, a drugo radi, daje lažna obećanja i prava je retkost da se ispuni nešto što najavi. Naročito je iritantno, kako kaže, kad pokušava da bude ironičan ili sarkastičan, jer nema smisla za humor.

„Ipak, ako to zanemarimo, kao i činjenicu da raspisuje izbore isključivo kada njemu odgovaraju i o tome se opozicija ništa ne pita, onda ulazimo u sferu pretpostavki. On lansira takve priče kako bi testirao političke aktere i javno mnjenje i skretao pažnju sa mnogih ozbiljnih životnih stvari, kakva je npr. korupcionaška afera u EPS-u ili pad standarda građana“, navodi sagovornik Danasa.

Dodaje i da DS neće upasti u njegovu zamku.

„Držaćemo i dalje pažnju na važnim životnim pitanjima“, zaključuje Lutovac.

Predsednik Srbije je  da podsetimo, gostujući na RTS-u najavio da će vanredni parlamentarni i beogradski izbori biti održani kada ih opozicija zatraži.

Naveo je da lideru opozicione Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu nije obećao kada će izbori biti održani, već da je najavio da će biti održani kada ih opozicija zatraži.

„Mislim da je to fer. Morate da poštujete svoje političke protivnike“, naveo je predsednik Srbije i dodao da izbori ne mogu biti održani na leto, ali da je moguće da se održe na jesen ili zimu.

Kako je rekao, nije siguran da li će na te eventualne izbore izlaziti Srpska napredna stranka, ili će izlaziti kao Nacionalni pokret za državu, čije je formiranje ranije najavio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari