Zoran Milivojević o napadu na ambasadorku Srbije u Španiji: Refleksija politike koju Priština sprovodi na KiM 1Foto: Printscreen/RTS

Posle napada na ambasadarku Srbije u Španiji nekadašnji diplomata Zoran Milivojević za RTS kaže da ako se ispostavi da je reč o napadaču albanske nacionalnosti, da je to onda rezultat politike koju Priština sprovodi na Kosovu i Metohiji.

 

Milivojević objašnjava da ako se potvrdi da se radi o izvršiocu koji je albanske nacionalnosti iz dijaspore, onda su to refleksije onoga što se dešava na KiM, i politike koju Priština sprovodi.

„Ovo što se događa sad na KIM, pogrom srpskog naroda proizvodi dve reakcije, prvo jednu mržnju, međunacionalnu prema Srbima, i ovo što se desilo u Madridu je manifestacija tako nečega, bar prema onome što smo mogli da vidimo. Ako ste Srbin, ako imate bilo kakve veze sa Srbijom. posebno ako ste njen predstavnik, onda se vidi da ste predmet mržnje. I s druge starne proizvodi ponovo upotrebu jednog mehanizma, borbe za političke ciljeve uz upotrebu sile, metoda koje čak idu do terorizma“, rekao je Milivojević za RTS.

Nekadašnji diplomata kaže da je ovo ozbiljna opomena, posebno ako se setimo i pretnji od pre mesec dana upućenih ambasadama u Švajcarskoj, u Nemačkoj i Austriji.

„Treba reći da u Evropi je vrlo široko rasprostranjena albanska dijaspora. Vidimo sada u predizbornoj kampanji da se aktuelna vlast u Prištini privremenih institucija, i Kurti, upravo obraća dijaspori, podiže se ta tenzija vezano za tu, rekao bih, politiku, ostvarivanja političkih ciljeva i silom, ono što primenjuje sada na Kosovu i Metohiji, ali i promocija te velikoalbanske politike koja je pre svega uperena protiv Srba. Mala je ta linija razgraničenja između jedne radikalne politike i upotrebe svih sredstava, uključujući i terorističkih metoda, za ostvarivanje te politike, kako bi se s jedne strane proizveo strah, a s druge strane i pritisak kako bi se ti politički ciljevi isposlovali na kraći rok, na jedan brži način, na jedan direktni način“, rekao je Milivojević.

Povećati bezbednost u diplomatskim predstavništvima

Zoran Milivojević kaže i da Španija verovatno nije slučajno izabrana.

„Ovo sasvim sigurno može biti motiv i povod za akcije u Španiji zbog tog čvrstog stava Španije. Ja bih rekao da je Španija među ovih pet zemalja koje nisu priznale, koje su članice Evropske unije nekako najtvrđa sa stavom. I dosledna je tom stavu, to može da bude prvi motiv“, rekao je Milivojević.

Kaže i da se od Španije treba tražiti istragu do kraja, hvatanje izvršioca i preduzimanje konkretnih mera, ali da to treba da važi i za sve druge zemlje u kojima je već bilo pretnji.

Ceo prostor Evropske unije, dakle gde god ima dijaspora i gde god ima tih elemenata koji se mogu koristiti, tako da, Sjedinjene Države, svude je to moguće. Moramo mere na nivou diplomatskog konzularnog predstavništva generalno povećati, bez obzira gde imamo ta diplomatsko konzularno predstavništvo, jer danas vam je sve dostupno, danas je svugde može doći. Svi zaposleni moraju da budu upozoreni, jer ne mora da bude obavezno ambasador.

Nivo bezbednosti mora da se podigne, mora se pozvati, ako hoćete i na Bečku konvenciju o diplomatsko-konzularnim odnosima, obavezi države domaćina, da vodi računa o bezbednosti celokupnog osoblja. Ima generalnih konzulata koji su razbacani, recimo, po Nemačkoj, Austrije, ne mora to obavezno da bude Berlin.

Verbalne osude nemaju smisla ako nema mera

Ukoliko se dozvoli eskalacija na Kosovu i Metohiji, iluzija je da očekujete da to nema koncentrične krugove, da se to zaustavi samo na tom malom prostoru.

„To ide jako široko, pogotovo ako su simboli takve politike, upravo, organizacije kao što je OVK koja je svoj politički kredo imala u oružju, dakle, u nasilju, u terorizmu, u separatizmu, a ne u klasičnim političkim mehanizmima“, rekao je Milivojević.

Milivojević se osvrnuo i na posetu specijalnog pregovarača EU Miroslava Lajčaka Prištini.

„Ja moram da kažem da ono što smo videli iz njegove posete Prištini, da tu nema ničega novog. Znate, ključna stvar su mere. Mi smo čuli i verbalne osude, videli smo da ova politika, bar tako izgleda, baš ne odgovara nekim interesima zapadnih sila. Govorimo o njima jer one su ključne u tom. Međutim, ako nema mera, teško da možemo imati neki napredak. I iz onoga što se može videti, Prištinska strana ne menja stav. Oni prosto smatraju da ovo što rade, da je to legitimno, legalno, da je to u funkciji njihovih, njihovog mandata i nečega što je u njihovoj nadležnosti. Pokušavaju da se potvrdi kosovska državnost po svaku cenu, od toga se ne odustaje i ponavljam, ukoliko nema mera prema toj politici koja se sprovodi, nećemo imati rezultat, bez obzira na sastanke. Mi možemo imati sastanak. Kad je reč o Srbiji, Srbija nikad neće odustati od dijaloga“, istakao je Zoran Milivojević u razgovoru za RTS.

Nekadašnji diplomata smatra da ako se ne zaustavi eskalaciju, verbalne osude nemaju smisla ako nema mera.

„A mere mogu da se provedu upravo oni. Dakle, mi imamo tamo Kfor, imamo Euleks, imamo institucije iza kojih stoji zapad. Dakle, oni imaju mehanizme i mere kojima mogu da deluju i kojima mogu da reaguju. Eto, to je suština cele priče. Ukoliko zaista žele mir i nekakav dijalog, suštinski dijalog, ne sastajanje radi sastajanja, radi forme, onda su neophodne mere“, rekao je za RTS Zoran Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari