Zoran Stojiljković: Opozicija da stavi prst na čelo 1Foto: Printscreen/N1

Razočaranost ili apatija dela opozicionih birača uticali su na rezultat vladajućih naprednjaka koji su proglasili pobedu u skoro svim gradovima i opštinama u kojima su 2. juna održani lokalni izbori, ocenio je za Radio Slobodna Evropa, profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković.

Koalicija oko Srpske napredne stranke proglasila je pobedu u dva najveća grada u Srbiji – Beogradu i Novom Sadu.

Prema procenama, lista „Aleksandar Vučić – Beograd sutra“ najverovatnije će imati 64 od 110 odbornika u Skupštini grada Beograda, što je dovoljno da sami formiraju vlast.

Disciplinovanim biračkim telom, a smanjenom izlaznošću i apstinencijom druge opozicione strane, ocenio je Stojković, možete bitno da popravite rezultat i da osvojite vlast u Beogradu i da je zadržite u Novom Sadu i u drugim gradovima.

Stojiljković je istakao i da razočarenje građana što nema velike motivacije, energije i zajedništva samo je delimično kompenzovano i to rezultatima grupa građana ili novih aktera poput Save Manojlovića.

Opozicija mora ozbiljno da stavi prst na čelo i da doživi duboke reforme, smatra on.

Upitan o kol centrima Srpske napredne stranke, Stojković dodaje da je „to izvan zakona, samo pod uslovom da vi niste regulisali i platili te prostore i ako ste, umesto nekakvim stranačkim datotekama, operisali biračkim spiskovima“.

To bi onda bilo krivično delo, zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari