Zorana Mihajlović: Očekujem da ponovo budem ministarka 1

– Na listi „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ nema ministara iz SNS jer biračima nudimo jednu narodnu listu građana Srbije. Zato su na njoj nestranački i ugledni pojedinci iz kulture, sporta, medija. Tu su i brojne druge stranke zato što želimo da ujedinimo Srbiju kako bismo ostvarili glavni cilj: stvaranje stabilne, moderne i pristoje države u kojoj će naši građani imati evropske standarde u zdravstvu, obrazovanju i pravosuđu, u kojoj će građani imati pristojan i siguran posao, ističe za Danas Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i SNS i ministarka saobraćaja i građevinarstva.

Na pitanje da li to što se ministri ne nalaze na izbornoj listi SNS znači da su im garantovane funkcije u sledećoj vladi, Mihajlovićeva napominje da će o tome ko će od aktuelnih ministara biti i u novoj Vladi odlučite premijer Aleksandar Vučić.

– Građani 24. aprila odlučuju da li će im premijer biti Vučić ili hoće desničare koji javno prete da će izolovati Srbiju. Hoće li Vučića za premijera ili lažne levičare koji obmanjuju građane i nude kule i gradove, med i mleko. Biraće hoće li Vučića koji čuva ponos, ugled i stabilnost Srbije u svetu ili samoproglašene proevropljane koji napadaju manjine – navodi Mihajlovićeva.

Očekujete li ipak ponovo neko ministarsko mesto?

– Premijer je najavio da će u novoj vladi biti novih lica i nove energije i to je dobro. Samo sa novom energijom i ljudima koji mogu da ostvare rezultate možemo u naredne četiri godine da uvedemo evropske standarde. Da li očekujem da ću ponovo biti ministar, očekujem, ali konačnu odluku doneće Vučić.

Koliko se trudite da se vaše aktivnosti kao ministarke ne podudare sa kampanjom? Linija je tanka, zar ne?

– Ako gledate iz novinarske fotelje, linija jeste tanka. Ali, ako pogledate sa moje pozicije kao nekog ko se bavi gradnjom puteva, rekonstrukcijom železnice, izgradnjom stanova onda je slika drugačija. U ovom poslu postoje pravila kojih svi moraju da se pridržavaju, a jedno od njih je da građevinska sezona počinje polovinom marta. Tada se kreće u rad na svim projektima, bilo izbora ili ne jer gradnja puteva i pruga ne zna za glasanje. Međutim, postoje firme koje rade ne poslovima infrastrukture koje ovo još nisu shvatile. Postoje firme koje misle da će izbori usporiti radove pa su počeli da kasne, verovatno misle ko će sada da ih kontroliše. Zato sam pre nekoliko dana svim izvođačima poslala poslednje upozorenje da kašnjenje neću da tolerišem. Ko bude kasnio, izgubiće posao.

Mislite li da niko od funkcionera SNS ne zloupotrebljava položaj u kampanji?

– Da budemo realni. Nije postojala vlast koja svoje pozicije u Vladi nije koristila kao prednost tokom kampanje. To je radio SPS u vreme Miloševića, radio Koštunica, to su radili DS i Tadić u poslednjih 12 godina, to sada radi Pajtić u Vojvodini, kao što rade i neki ministri u našoj Vladi koji uglavnom nisu iz SNS. Lično, na svaki stranački skup idem privatnim autom, ali u razgovoru sa građanima ne mogu da im ne govorim o tome što sam uradila kao ministarka i potpredsednica Vlade.

 Kolika je slučajnost što je premijer počeo da obilazi škole neposredno uoči kampanje? Zašto nije to mogao da odloži za sledeći mandat ukoliko ga osvoji?

– E, to nije moglo da se odloži ni za jedan jedini dan. Nije moglo da se odloži jer je sramota kako izgledaju škole po unutrašnjosti i u kakve toalete idu naša deca. To je i sramota svih koji su ikada bila na vlasti, to je delom i naša sramota. Sve stranke pričaju kako deca ne treba da idu iz Srbije, a poslednjih 20 i više godina niko nije toj našoj našoj deci obezbedio pristojne škole. I zato je premijer Vučić krenuo da obnavlja i škole, i WC i bolnice. A oni koji se tome smeju treba da je sramota. Krečenje škola i sređivanje toaleta nije kampanja, to je reakcija odgovornih ljudi prema svojoj deci.

Istraživanja pokazuju da SNS dobrim delom vodi negativnu kampanju prema opoziciji, naročito prema DS. Zašto se toliko fokusirate na kritiku opozicije, ako već imate tako dobre rezultate?

– Ne znam šta pokazuju istraživanja, ali znam da nijednu uvredu na račun DS niste mogli da čujete ni od mene, ni od premijera Vučića, ni od visokih funkcionera SNS. Zar ste zaboravili šta su o nama govorili i kako su nas, žene, vređali Dragan Šutanovac, Maršićanin, Šešelj… Nikog ne vređam, govorim o svojim i rezultatima Vlade i onome što su drugi uradili. I svima kažem verujte rezultatima, a ne obećanjima. Ako je to negativna kampanja, onda je u redu.

Izjavili ste da je ova vlada ispunila sve u rokovima koje je zacrtala. Međutim, ima više primera koji pobijaju takvu vašu tvrdnju.

– Za godinu dana izgradili smo autoputeva koliko su neki pre nas gradili za četiri godine. Odblokirali smo ruski kredit za obnovu železnice i krenuli u obnovu pruga kao niko pre nas. Pokrenuli smo rehabilitaciju 1.100 kilometara puteva po Srbiji… Da li je sve to mnogo ili malo oceniće građani. Ali, u pravu ste, ima jedna stvar koja nisam ispunila: nisam donela zakon o rodnoj ravnopravnosti i to mi je najžalije. Ali očekujem da će nova Vlada i parlament među prvima usvojiti ovaj zakon.

Da li SNS radi interna istraživanja o rejtingu stranke, šta ona govore i koliko se razlikuju od istraživanja koja možemo videti u medijima?

– Ne pratim istraživanja, ono što me zanima jeste direktan kontakt sa građanima. Tu najbolje vidim kako stoji i moja stranka, i sve druge. I primetila sam nešto na šta upozoravam: vidim da mnogi već vide da je lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ već pobedila, da su izbori završeni. Ali, nije gotovo, ništa nije gotovo. Nije gotovo jer naša lista mora da dobije apsolutnu podršku. Nije gotovo, jer ako ne dobijemo apsolutnu podršku svi će se udružiti protiv nas i premijera Vučića. Samo apsolutna pobeda SNS je garant da se Srbija neće vraćati prošlost, da Srbija neće opet preći u ruke tajkuna, u pljačkaške privatizacije, u nove zatvorene fabrike.

 Imate dobar odnos sa medijima. Da li vam smeta što ste deo vlasti koja se optužuje da je odgovorna za političke pritiske na medije i atmosferu koja je dovela do autocenzure u medijima?

– Poštujem medije i novinare, znam da rade težak i odgovoran posao, ali o autocenzuri, ukoliko je ima, treba da govore oni koji rade u medijima, a ne političari. Ono što kao političar vidim jeste da nema te vesti koja može da se sakrije od medija i društvenih mreža. Ali vidim i dosta neistinitih informacija u medijima koje se namerno plasiraju kako bi se blatili članovi Vlade.

A da li je u redu da predstavnici vlasti diskredituju medije koje kritički pišu o vlasti i obeshrabruju istraživačko novinarstvo, a s druge strane ne žele da se mešaju kada provladini tabloidi vode hajku protiv ljudi, kao nedavno protiv novinara Stevana Dojčinovića?

– Podržavam svaki vid istraživačkog novinarstva koji u svojim istraživanjima koriste isključivo činjenicama i istinom. Smatram da mediji u Srbiji treba da budu korektiv svake vlasti.

AF1

Priča o Šešelju ne donosi investicije

* Kako može oslobađajuća presuda Vojislava Šešelju da utiče na rejting SNS? Neki smatraju da bi to moglo da vam poljulja rejting…

– Priča o Šešelju neće nam doneti nijednog investitora, neće nam otvoriti nijedno novo radno mesto. Priča o Šešelju neće zaposliti nijedno naše dete i neće nam doneti bolji standard. Vreme je da Srbija posle 16 godina stavi tačku na Haški tribunal da ovo pitanje ostavi prošlosti, kao što je politika Vojislava Šešelja politika prošlosti.

Nenad Popović podržava politiku SNS

* Često se iz SNS mogu čuti izjave da ne želite nikakvu saradnju se desnicom. Kako objašnjavate onda što se na vašoj listi nalazi SNP Nenada Popovića?

– Sve stranke koje se nalaze na listi „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, tako i stranka gospodina Popovića, podržavaju ciljeve i politiku SNS. Da nije tako nikad ne bili na našoj listi, jer mi nećemo da pravimo kompromis sa budućnošću Srbije i njenih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari