Zorana Mihajlović odbacila kritike Zelenovića u vezi snabdevanja Srbije energentima 1foto: (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIĆ/MO)

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je danas da lider Otvorene građanske platforme „Akcija“, Nebojša Zelenović, zbog „dnevno političkih poena“, kritikuje vlast u Srbiji u vezi snabdevanja energentima.

Zelenović je ranije danas u saopštenju ocenio da su mudre i odgovorne države spremnije dočekale energetsku krizu, godinama radeći na energetskoj nezavisnosti, a da je vlast u Srbiji „radila suprotno“.

„Vezala nas je samo za jednog dobavljača gasa, državu Rusiju, dok je sve druge dobavljače, ali i potencijalne izvore energije ciljano zanemarivala, dok je Elektroprivreda Srbije destruirana neznanjem i koruptivnim poslovima“, naveo je on u saopštenju.

Mihajlović je odbacila Zelenovićeve stavove, te ukazala da je „pitanje zavisnosti od jednog snabdevača  višedecenijsko“, saopštio je njen kabinet.

„Tek prošle godine, za vreme ove vlade, Srbija je dobila mogućnost da dobija gas još jednom rutom, jer je izgrađen gasovod Balkanski tok“, navela je Mihajlović, koja je i funkcioner Srpske napredne stranke.

Dodala je da je za vreme aktuelne vlade započeta izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad, koji će, kako je navale, omogućiti da Srbija gas dobija i od drugih snabdevača.

Rekla je i da će taj gasovod “ biti operativan iduće godine“ i da će Srbija imati mogućnost da doprema i prirodni gas iz Azerbejdžana, i gas iz LNG terminala u Grčkoj, „a u perspektivi i iz nekih drugih izvora“.

„Jasno je da političari iz opozicije žele da budu prisutni u medijima, ali je neodgovorno da strateška i životno važna pitanja kao što je snabdevanje gasom, posebno u vremenu kad imamo energetsku krizu u Evropi, koriste za prikupljanje dnevnopolitičkih poena”, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari