ZORANA MIHAJLOVIĆFoto: Ministarstvo energetike/Zoran Petrović

„Kako god to kome zvučalo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, de fakto je seo i razgovarao sa građanima o projektu Jadar. Čitao je, pitao i pokazao da odlično zna, ne samo sa političke i geopolitičke strane, već i sa energetske i ekološke koliko je ovaj projekat značajan“, kaže za Danas Zorana Mihajlović, bivša ministarka energetike, komentarišući nedavni osmočasovni razgovor predsednika Srbije sa građanima Ljubovije i Zapadne Srbije.

Mihajlovićeva nije želela da ulazi u detalje razgovora u Ljuboviji, kloneći se otvorenih pohvala i kritika na račun Vučića, ali je, ipak, navela da država ma koliko bila za projekat Jadar, do sada nije bila organizovana da to zaista i pokaže.

U prilog tome navela je da su tamo u Ljuboviji i drugim mestima Zapadne Srbije pre Vučića trebalo da budu prisutni svom snagom i energijom svi članovi Vlade Srbije, od premijera do ministarki za rudarstvo, i životnu sredinu, za privredu, nauku, prosvetu.

„Ali tamo smo videli samo jednog čoveka. I kao neko ko je obilazio gradove po Srbiji i razgovarao sa građanima godinama, ne mogu da kažem da je loše što je pričao sa ljudima. Jedini način da čujete i zaista vidite gde je problem, pogotovu kad, na žalost, imate puno nekvalitetnih ljudi od lokala do republičkog nivoa, je da razgovarate sa ljudima“, ističe Mihajlovićeva.

Zorana Mihajlović: U Podrinju smo videli jednog čoveka koji je jedini hteo da čuje gde su problemi 1
foto FoNet/Instagram predsednika Srbije

Dobro je što su predstavnici Rio Tinta učestvovali u razgovoru…

Na pitanje deli li mišljenje Ane Brnabić, predsednice Skupštine Srbije, da je Vučić svojim pitanjima preznojio ljude iz Rio Tinta, Mihajlovićeva kaže da je dobro da su najviši predstavnici Rio Tinta bili prisutni na razgovoru u Ljuboviji. Na jednom mestu, kako kaže, našli su se svi partneri, građani, civilni sektor, predstavnici vlade i kompanije.

„Mnogo je tu rada još potrebno sa kompanijom. Država ima mogućnost kroz Investicioni sporazum da dodatno traži od Rio Tinta, ne samo garancije za životnu sredinu, već i dodatna ulaganja u ovu i druge oblasti. Ja već dugo pozivam na dijalog, smatram da svi oni koji su radili studije isto tako treba da sednu i predstave ih, i da to bude jedan otvoren razgovor svih o svim pitanjima“, navodi Mihajlovićeva i dodaje da ne samo kod nas, već svuda u svetu, nije moguće raditi nijedan veliki prijekat ako ne postoji i politička volja.

Posle Podrinja neopredeljeni građani vide mnogo jasnije

Na pitanje da li je razgovor predsednika Srbije u Podrinju neopredeljenim građanima oko rudarenja litijuma, razjasnio neke dileme i da li im je promenio mišljenje, bivša ministarka kaže da ne zna.

„Ali sam sigurna da sad znaju mnogo više nego do sada. Da vide jasnije da je životna sredina na prvom mestu i da im je takođe jasno da se preko jadarita biju i političke bitke. To je šteta, jer je ovo iznad svih političkih partija i političara. Ovo je važno za generacije koje dolaze. Da sad, ovog trenutka eksploataišemo jadarit, pokrili bismo 5 odsto svetske tražnje za litijumom“, objašnjava Mihajlovićeva.

Ona kaže da je normalno da se i na takvim skupovima, pojavljuju oni koji pokušavaju da iskoriste jadarit, iako nemaju argumente protiv.

Zorana Mihajlović: U Podrinju smo videli jednog čoveka koji je jedini hteo da čuje gde su problemi 2
Foto: Z. S. M.

Kvazi borci za Nedeljice nedostatak argumenata prikrivaju agresijom

„Ja ih zovem kvazi ekolozi i borci za Nedeljice i oni pojma nemaju o projektu. Neće ni da čuju argumente i kad znaju da je sve laž što govore i dalje nastavljaju to da rade. Kad nemate argumente onda ste agresivni, onda terate inspektore sa poseda koji su po vašoj prijavi došli da vide problem (kojeg nema), onda pretite“, ističe Mihajlovićeva.

Na primedbu da su baš zbog takvih kvalifikacija koje koristi, ekološki aktivisti najavili tužbu protiv nje, uz primedbu da više nema imunitet koji je štiti, pa će tvdnje morati da dokaže na sudu, Mihajlovićeva kaže da te pretnje za nju nisu ništa novo.

Ako sam izašla iz politike ne treba valjda samo da ćutim

„Napadali su me uvek, i kad sam bila u vladi i sada kad sam van nje. Postalo je smešno više da kad radite onda ste nečiji čovek, a kad govorite činjenice onda ste valjda neki izdajnik. Ako niste u vladi od vas se očekuje da budete protiv svega. Da ja jesam protiv mnogo toga pre svega neznanja, bahatosti, ali ne mogu i neću da budem protiv ovog projekta jer to nikad nisam bila. Znam koliko je važan i verujem u njega“, kaže sagovornica Danasa.

Na pitanje ima li istine onda u tvrdnji Marijane Petković iz udruženja Ne damo Jadar da se ona povukla iz politike, ali da joj je srce ostalo u projektu Jadar, Mihajlovićeva odgovara pitranjem – treba li ja sada da ćutim i ne postojim, ako sam se povukla iz politike.

Dodaje da je mnogo znanja, rada i rezultata iza nje.

Ovo je, kaže, moja zemlja kao i svakog od nas. Ne moramo da se slažemo.

„Mišljenja su nam različita, ali argumenti ne mogu biti različiti. Ja sam u energetici preko 30 godina. Posebno se bavim kritičnim mineralnim sirovinama bar 15 godina i znam šta one znače za svet i za nas. Teško da u 21 veku bilo ko može da bilo kome zabrani da govori, pa tako ni meni ne mogu da zabrane“, kaže naša sagovrnica.

Od juna se sve zna i kako eksploatacija utiče na zivotnu sredinu, ali i preradu i otpad

Projekat eksploatacije jadarita, kako kaže, najvažniji je projekat za Srbiju danas, ali pre svega za Srbiju i generacije koje dolaze. Procenjena vrednost mineralnih sirovina u Srbiji je preko 250 milijardi evra.

„Ko ima te sirovine, neće ih ostaviti ne eksploatasane“, navodi Mihajlovićeva i napominje da se u Srbiji ovaj mineral već par godina koristi za političku borbu protiv vlasti, i to sa puno laži i nestina.

To je, kaže bilo razumljivo, jer mnoge studije nisu bile gotove do juna ove godine, pa se to koristilo, i izazivao strah kod ljudi. Od juna ove godine sve se zna, kako eksploatacija utiče na zivotnu sredinu, ali i preradu i otpad.

„Kako god da se pogledaju studije, one su ozbiljne – 6,5 godin su se radile, obuhvatile 23 000 parametara i dale zaključke koji nam govore o bezbednoj ekstrakciji jadarita i za ljude i životnu sredinu“, zaključuje bivša ministarka energetike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari