Zorana Mihajlović se založila za litijum u Srbiji 1foto (BETAPHOTO/Pokret Uvek za Srbiju/Srđan Bosnić)

Zorana Mihajlović, bivša ministarka energetike, založila se za ekspolataciju litijuma (jadarita) u Srbiji, ocenivši da protesti protiv rudarenja ovog minerala ne služe na čast precima našeg naroda.

Zorana Mihajlović se objavom u kojoj, pozivajući se i na to što je 30 godina stručnjakinja u oblasti energetike, zalaže za litijum, oglasila 28. juna na Vidovdan, kada je na lokaciji nalazišta Jadar u Nedeljicama kod Loznice, održan protest protiv otvaranja rudnika.

Bivša ministarka je na Instagram nalogu napisala da je „jadarit čarobni mineral zelenog razvoja“.

„Zemlje koje imaju kritične mineralne sirovine, od bakra, zlata, molibdena, nikla, hroma,litijuma, danas mogu da prave strategije održivog zelenog razvoja.

Srbija je jedna od tih zemalja. Bogati smo jadaritom. Niko ga nema, samo mi, pa kada ste resursno jaki, onda ste i uticajni u mnogo sirim okvirima, od granica naše zemlje“, napisala je Zorana Mihajlović.

„Najbolji fakulteti i instituti koji su uradili studije procene uticaja na životnu sredinu pokazaju da su eksplotacija i prerada jadarita bezbedni i u skladu sa svim evropskim standardima zdrave životne sredine.

Sve je moglo čak i da se razume, kada egzaktnih podataka nije bilo. Danas nema racionalnog razloga da se shvate i prihvate gluposti koje slušamo od Ćute do Save, od Ristića do Dragane“, navela je bivša ministarka aludirajući na Aleksandra Jovanovića Čutu, Sava Manojlovića i Draganu Đorđević, profesorku Hemijskog fakulteta.

„Danas je Vidovdan, i sve se vidi. Ono što ja vidim kao neko ko je u energetici 30 godina jeste neznanje, loša namera i laž.

Egzaktni podaci i studije su jedino merodavni, a ne predstave, busanje u grudi, nameštene emocije, pušta politika preko svakog onog mestanina Jadra. Građani ste svoje zemlje i veliki tek onda kad sednete za sto i vodite dijalog, pitate ako ne znate ili ne razumete, razgovarate“, napisala je Zorana Mihajlović.

„Jedino bitno je stvaranje uslova za razvoj, a ti uslovi ostavljaju generacije u Srbiji a ne van nje. Tako će Srbija živeti.

Protesti protiv jadarita nisu na ponos precima, iako ih tako predstavljate. Preci ce biti ponosni kad odbacite sujete i bes što ipak neće propasti ceo Jadar u zemljino grotlo, i sto bunari Srbija nece presusšiti. Preci ce biti ponosni kad vodite dijalog koji je iznad političkih ambicija, već za svoju zemlju“, zaključila je bivša ministarka.

Podsetimo, od 2022. Mihajlovićeva nije u Vladi Srbije u kojoj je prethodno bila ministarka u više ključnih resora u više mandata. Ubrzo je napustila i Srpsku naprednu stranku čija je bila članica rukovodstva.

U međuvremenu je osnovala pokret Uvek za Srbiju, zajedno sa takođe bivšim članovima rukovodstva SNS-a Draganom Šormazem i Stanislavom Pak. Ovo udruženje nije učestvovalo ni na jednim izborima održanim u međuvremenu, prvi ga je napustio Šormaz, a nešto kasnije je Mihajlović objavila i da se povlači sasvim iz politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari