Srbiji nikako ne bi odgovaralo da se u Republici Srpskoj održi referendum, ocenjuje za Danas Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije. Kao razlog za takav stav sagovornica Danasa navodi da bi najavljeno održavanje referenduma u RS poremetilo stabilnost u regionu do čega je Srbiji, kako ocenjuje, mnogo stalo, i zbog čega joj ostvarenje namera Milorada Dodika, predsednika tog bosanskohercegovačkog entiteta, „nikako ne bi odgovaralo“.

„Zato je premijer Srbije Aleksandar Vučić zamolio predsednika Milorada Dodika da razmisli o održavanju referenduma, a protiv referenduma se izjasnio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić“, ističe Mihajlović za naš list.

Prema njenim rečima, Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, a Beograd želi najbolje moguće odnose sa Sarajevom.

„Srbija je garant Dejtonskog sporazuma na osnovu koga imamo specijalne veze sa Republikom Srpskom. Koliko Srbija poštuje RS i naš narod koji živi u njoj, pokazali smo i 9. januara kada se gotovo čitava Vlada Srbije okupila na obeležavanju Dana RS“, smatra potpredsednica Vlade Srbije.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je juče da su odnosi Sarajeva sa Beogradom u ovom trenutku „oscilirajući“. On je izjavio da želi da veruje u iskrenost poruke Aleksandra Vučića da je Srbiji stalo da sa BiH ima najbolje odnose u regionu. Izetbegović je, u intervjuu za sarajevsku RT1, zamerio premijeru Vučiću to što je u Banjaluku, na obeležavanje Dana RS, došao u „takvom sastavu“ umesto da je došao „možda, neki ministar“.

Bošnjački član Predsedništva BiH i predsednik SDA smatra da Vučić pokušava da približi odnose Sarajeva i Banjaluke, ali tako što, kako je rekao, „igra jednu igru u kojoj smo za sada i mi iz BiH u pravu, a i Dodik je u pravu, pa je blizak i Banjaluci, pa je blizak i Sarajevu“.

„Poslednja pozitivna odluka sa njegove strane je da ne podrži referendum, da jasno i javno kaže Miloradu Dodiku da ne ide u referendum. Nadam se da će Dodik uvažiti i uzeti u obzir takav stav. Da li će gospodin Vučić uspeti da sve to približi i da pomogne da se stvari pomiruju i da idu kuda treba, videćemo. Jedan dan nisam zadovoljan sa onim što radi, drug dan jesam zadovoljan onim što kaže i uradi“, rekao je Izetbegović.

U kontekstu činjenice da bi na proleće izborni talas mogao da zahvati više zemalja u regionu (Srbiju, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru), pa i u kontekstu ostvarenja namere Milorada Dodika o referendumskom izjašnjavaju građana RS, Zorana Mihajlović odgovara na pitanje Danasa o tome da li bi to moglo da poljulja dodatno stabilnost i bezbednost tako što napominje da „retko koja zemlja regiona može da se pohvali političkom stabilnošću kao što je Srbija ima već dve godine“.

„I to je prevashodna zasluga premijera Aleksandra Vučića i njegove regionalne politike. Međutim, poslednja dešavanja u susedstvu i sve ono što tek očekuje zemlje regiona ne daju nam pravo za optimizam, već mnogo više za strepnju. Upravo zato Srbija mora da ostane stabilna. A stabilna će ostati samo ako posle vanrednih izbora dobije novu vladu sa širokom podrškom u parlamentu. Uverena sam da će SNS biti okosnica i nove vlade“, ističe sagovornica Danasa.

Ona dodaje da bez politički stabilne Srbije nema stabilnog regiona, što je preduslov za dolazak investicija i otvaranje novih radnih mesta.

„Politički jaka i stabilna Srbija moći će da odoli i svim bezbednosnim iskušenjima u regionu, ali i da svojim građanima obezbedi mir i sigurnost. Zato verujem da će građani na izborima pokazati mudrost i odgovornost i da će podržati naše napore da Srbija ostane politički stabilna“, zaključuje sagovornica Danasa u predizbornom duhu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari