Otkazivanje izgradnje Turskog toka, zbog obaranja ruskog aviona i velikog sukoba koji je nastao između Moskve i Ankare, ponovo je aktuelizovalo pitanje donošenja političke odluke o tome kako obezbediti gasnu sigurnost zemlje. Premijer Aleksandar Vučić upozorio je u razgovoru sa Federikom Mogerini, visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije, da problem sa gasom preti da ugrozi regionalnu bezbednost i stabilnost.

„Srbija je dugi niz godina u gasnom izazovu“, ocenjuje za Danas Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije. Ona napominje da je osnovni problem u tome što se Srbija snabdeva gasom samo iz jednog pravca, a to je pravac koji ide iz Rusije preko Ukrajine i Mađarske.

„Sve priče o Južnom toku, kao i o turskom toku, koji je trenutno stopiran, dugo traju ali nisu dovele do izgradnje, a samim tim ni do alternativnih pravaca snabdevanja gasom za region Jugoistočne Evrope, odnosno i Srbije“, napominje ministarka saobraćaja, infrastrukture i građevine za naš list.

Prema njenim rečima, Srbija nikad nije imala potpuno gasnu stabilnost i bezbednost.

„Srbija nema gasa i mora da ga nabavlja gasovodom. Kad imate samo jedan pravac koji je sada vrlo ugrožen, onda je nestalnost veća. Dakle, Srbija je morala i mora da završi gasovod od Dimitrovgrada do Niša, odnosno da obezbedi konekciju iz Bugarske. Time bi se obezbedila gasna bezbednost na srednji rok. A na kratak rok, Srbija bi pored podzemnog skladišta gasa Banatski dvor morala da obezbedi unapred količine gasa u okolnim zemljama. Tu mislim na Mađarsku“, ističe Zorana Mihajlović.

Ona napominje da kako je kriza veća, gas je skuplji, ali, kako kaže, to je jedini način.

Na pitanje da li je prodaja Naftne industrije Srbije i sklapanje energetskog aranžmana sa Rusima dalo bilo kakve privilegije Srbiji, Mihajlović odgovora da to nema nikakve veze jer postoji samo jedan pravac snabdevanja gasom.

„Imamo samo jedan pravac, i tada kada je NIS prodat, kao i danas. Dakle, ništa se nije promenilo. Sigurno da Rusija želi da nam isporuči gas, ali pitanje gasovoda preko Ukrajine jeste problem, ali ne Srbije, već odnosa Rusije i Evrope“, zaključuje sagovornica Danasa.

Evropska komisija usvojila je u novembru listu 195 ključnih infrastrukturnih projekata u oblasti energetike. Među njima je i gasovod „Tesla“ koji bi išao od Turske preko Grčke, Makedonije, Srbije, Mađarske do Austrije. Na listi prioriteta nalazi se i izgradnja gasnih interkonektora između Grčke i Bugarske, Bugarske i Srbije, Bugarske i Turske. U izveštaju se ukazuje na potrebu modernizacije gasnog transmisionog sistema u Bugarskoj, kao dela projekta izgradnje Južnog gasnog koridora, koji je predstavljen kao projekat od koga korist imaju sve uključene zemlje.

Gasovod „Tesla“, kao produžetak planiranog gasovoda „Turski tok“, ruskog „Gasproma“, treba da bude dug od 1.300 do 1.400 kilometra, uz procenjeni kapacitet od 27 milijardi kubnih metara.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić upitan da li deli zabrinutost premijera zbog gasne krize izazvane stopitanjem Turskog toka za Danas kaže da je Turski tok regionu Zapadnog Balkana trebao da obezbedi stabilno snabdevanje gasom, s obzirom da se region gasom snabdeva iz jednog pravca, kroz Ukrajinu i Madjarsku.

– Svaka nestabilnost stvara dodatne rizike. Srbija je za ovu grejnu sezonu apsolutno sigurna jer smo se dobro pripremili i imamo čvrst ugovor sa Gaspromom. Objektivno Srbija mora da obezbedi alternativu. Najbolje bi bio projekat koji bi prolazio kroz Srbiju,Turski tok,ali njegova realizacija ne zavisi od nas. Sa pažnjom pratimo sve šta se dešava i spremni smo da budemo deo svakog projekta i radimo sa susednim drzavama – kaže Antić.

On kao jedini rizik za Srbiju, kojoj je prema ugovoruGaspromom do 2021. u obavezi da isporučuje određene količine gasa,vidi 2019.kada ističe ugovor o tranzitu gasa Gasproma i ukrajinske gasne kompanije. Tada,kako kaže ministar,postoji opcija da se snabdevamo gasom preko Zapadne Evrope odnosno velikih gasnih skladišta poput Baudgardnera u Austriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari