Josep Borellfoto EPA-EFE/URS FLUEELER / POOL

Napadi na asistente evroparlamentaraca su neprihvatljivi, naveo je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj.

Na pitanje bivše poslanice EU Parlamenta Viole fon Kramon postavljeno još u aprilu, o koordinisanim botovskim napadima koji dolaze s Kosova na njenog asistenta Đorđa Bojovića, kao i Agona Malićija i Fljutura Kusari, koji su Bojovića javno podržali, Borelj je priznao da je nemoćan da uradi bilo šta.

Žozep Borelj osudio napade botova sa Kosova na Đorđa Bojovića 1
Printskrin N1/Arhiva

„Stručnjaci u EEAS (Službi za spoljne poslove EU) zaključili su da postoji određeni stepen koordinisane razmene poruka i strateškog unakrsnog objavljivanja istih poruka sa više naloga. Međutim, pošto analitičari rade sa informacijama dostupnim iz otvorenih izvora, nemoguće je napraviti pretpostavke o osobinama nekoliko računa analiziranih u ovom slučaju“, navedeno je u pisanom odgovoru.

On je dodao da je platforma Iks, preko koje je anti kampanja organizovana, prema Zakonu o digitalnim tržištima „obavezna da izvrši procenu i ublaži sistemske rizike, uključujući stvarne ili predvidive rizike za izborne procese i građanski diskurs“.

Žozep Borelj osudio napade botova sa Kosova na Đorđa Bojovića 2

Međutim, Borelj je propustio da odgovori na deo pitanja koji se odnosi na moguću odgovornost vlasti u Prištini za „namerno širenje deizinformacija i državne propagande“, odnosno „ispitivanja eventualnih veza sa aktuelnom Vladom Kosova“, što su iz kosovske vlade odmah demantovali.

Đorđe Bojović, tadašnji savetnik fon Kramon za Zapadni Balkan, u martu je bio meta kampanje na društvenim mrežama, koja je dolazila sa Kosova i u kojoj se tvrdi da „Bojović utiče na stav Viole fon Kramon o ovoj teritoriji“ i u okviru koje je deljen snimak njegovog starog govora koji je izvučen iz konteksta.

„Za one koji se pitaju zašto je Viola tako često izvan stvarnosti kada je Kosovo u pitanju – Da li ste znali da njen glavni skupštinski pomoćnik, Srbin, organizuje njene sastanke sa ruskim špijunima, putovanja u Mitrovicu gde se sastaje sa srpskim kriminalcima“, tako glasi objava sa jednog od naloga sa „Iksa“ (koja je u međuvremenu obrisana, prim. nov. Danasa).

Žozep Borelj osudio napade botova sa Kosova na Đorđa Bojovića 3
Kosovo is Dardania

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari