Zrenjaninska opozicija: Grad uneo 13 hiljada „fantoma“, na adresama i do 60 prijavljenih 1Foto: M. P./Danas

Sonja Pernat ispred koalicije „I voda i sloboda“ rekla je da će podneti krivičnu prijavu protiv zaposlenih u Gradskoj upravi Zrenjanina zbog unošenja više od 13 hiljada fantomskih glasača u birački spisak, dok je Senka Jankov ispred koalicije „Zrenjanin protiv nasilja“ rekla da je utvrđeno postojanje nultih adresa na kojima je registrovano i do 60 birača.

„Podnosimo krivičnu prijavu protiv NN lica iz Gradske uprave, za koju sumnjamo osnovano da su izvšili krivotvorenje biračkog spiska, tako što su ga kompromitovali i da su uneli preko 13 fantomskih glasača“, kaže Pernat za N1.

Opozicija ima više glasova od SNS – „nećemo dozvoliti krađu volje Zrenjaninaca“

Kako navodi, do podatka se došlo jednostavnom tematikom.

„Po poslednjem popisu u Zrenjaninu koji je urađen 2022. godine imate 106 hiljada popisanih ljudi, od toga 20 odsto mora da budu maloletna lica, koji nemaju prava glasa. Kada uđete na sajt RZS vi dobijete jedan podatak, da maloletnica lica malo prelaze 19 hiljada. Kada od tih 106 hiljada oduzmete 19 hiljada (maloletnih) vi dobijete: U Zrenjaninu pravo glasa ima 86 hiljada ljudi. Kada uđete u GIK, predstavlja se da je to 99 456 ljudi. Tu je 13 hiljada razlika i to su ti glasovi kojima oni manipulišu“, kazala je naša sagovornica.

Kako navodi predstavnica ove koalicije, opozicija zajedno ima oko 15 hiljada glasova, dok SNS ima devet hiljada i da zato neće dozvoliti krađu volje Zrenjaninaca.

Veliki broj nultih adresa

Sa sličnim problemima susrela se i koalicija „Zrenjanin protiv nasilja“, kojoj je GIK onemogućio uvid u izborni materijal.

„Mi smo 5. juna podneli zahtev GIK-u za uvid u izborni materijal, na formuralu koji je bio vazeći i nakon decembarskih izbora, kada je koaliciji ‘Srbija protiv nasilja’ omogućeno da pogleda sav izborni materijal. Kada smo došli u GIK, dočekalo nas je objašnjenje da naš formular nije bio dovoljno precizan, i da nismo dovoljno precizno naveli šta tačno želimo da pogledamo od materijala, pa nam se s toga ne omogućava uvid ni u listiće, važeće, nevažeće, zapisnike, osim samog biračkog spiska i konačnih zapisnika“, rekla je Sonja Jankov ispred koalicije.

Ova odluka došla je iznenada, navodi, jer ni na sajtu GIK-a, ni na drugim sajtovima, nije, kako kaže, naznačeno da se formural promenio.

„Fokusirali smo se na biračke spiskove sa šest biračkih mesta koje su nam oni odbarali. Nismo imali pravo da sami biramo… Te biračke spiskove, koje smo pregledali, našli smo zabrinjavajuće podatke. Pronašli smo veliki broj adresa sa nulom, što znači nepostojećih adresa. To je naravno izazvalo sumnju…“, rekla je ona.

Nakon pregleda spiskova, objašnjava, utvrđeno je postojanje oko 232 fantomska birača.

„Planiramo da odemo da proverimo tačno te adrese… u Ečki imamo adresu sa brojem 0 na kojoj imamo 40 fantomskih birača. U naselju ‘Dudara’ u Zrenjaninu imamo 56 fantomskih birača. Imamo u selu Klek 58 birača. Ako bi se to posmatralo na širem uzorku, videli bi da to je zabirnjavajući broj birača“, zaključuje naša sagovornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari