Zukorlić: Ekstremizam treba da leči Islamska zajednica 1foto facebook

Ministar za pomirenje, regionalnu saradnju i društvenu stabilnost i predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP), Usame Zukorlić, na svom Fejsbuk profilu, izneo je svoje mišljenje o napadu na žandarma u Beogradu.

Ocenio je da se Srbija “davno nije suočavala sa problemom ekstremizma iz redova muslimana” i da zasluge pripadaju njegovom ocu muftiji Muameru Zukorliću, koji je više od dve decenije bio na čelu Islamske zajednice (IZ).

Napisao je nekoliko smernica, u kojima navodi da ne postoje islamski i pravoslavni terorizam, niti onaj koji se povezuje sa bilo kojom religijom.

“Terorizam može biti politički, ideološki, nacionalistički, ali nikako ne može da se vezuje uz ime jedne religije, naročito ne islama, čije ime je istog korena kao reč “selam” što znači mir. Time se nanosi šteta islamu i doprinosi širenju jedne druge destruktivne pojave koja se zove “islamofobija” – napisao je Zukorlić.

Ocenio je duga brada, hidžab, široka i nikab-burka (nosile ga masovno muslimanke da pojave komunizma, “nisu obeležja ekstremizma”.

On je objasnio ovu smernicu i naveo da “postoje razni pravci u islamskoj praksi. Neki su konzervativniji, ali većina konzervativnih muslimana koji praktikuju ove elemente su strogo protiv ekstremizma i terorizma. Kada se ode u Dubai i arapski Zaliv, tamo nikome ne smetaju ni burke, ni brade, ni široka odeća”.

Zukorlić smatra da ekstremizam u redovima muslimana, pre svega, treba da leči IZ. U tom slučaju država treba da joj omogući sve mehanizme da može uspešno da se bavi tim izazovima.

Zaključio je da je od nacionalnog interesa Srbije vraćanje jedinstva Islamske zajednice, da bi se pokrile i dezinfikovale sve pukotine razjedinjenosti u kojima se razvijaju ekstremističke devijacije.”.

“Naš posao nije da osuđujemo, već da pomažemo, ukazujemo i popravljamo onamo gdje smo u mogućnosti” – poručio je ministar Zukorlić i najavio da će to biti u fokusu na kome će se raditi politički u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari