Zukorlić: Tandir iznosi neistine o meni i SPP 1foto SPP

Saopštenjem na saopštenje najkraća je definicija sve zaoštrenijih odnosa između nekadašnjih partijskih istomišljenika, Usamea Zukorlića, predsednika Stranke pravde i pomirenja (SPP) i ministra za pomirenje, regionalnu saradnju i društvenu stabilnost, i Samira Tandira, predsednika Bošnjačko-srpskog saveza (BOSS).

BOSS je, u razmaku od nedelju dana, dva puta optužio Zukorlića za kupovinu glasova na lokalnim izborima u Sjenici,pozivajući se na audio snimak objavljen na društvenim mrežama.

Optužili su ga i za prethodno kupovanje glasova na parlamentarnim i izborima za Bošnjačko nacionalno veće (BNV) 2022.godine, za uznemiravanje javnosti u slučaju paljenja automobile Nermina Balije, funkcionera SPP u Novom Pazaru, za uzurpaciju prostorija Fakulteta za islamske studije (FIS), čiji je vlasnik Islamska zajednica (IZ) u Srbiji, za “vređanje ljudi u Deževi”, ali i za private porodične odnose.

Tandirova partija je, u jučerašnjem saopštenju najavila da će, Tužilaštvu za organizovani criminal u Kraljevu, podneti krivičnu prijavu protiv Zukorlića za kupovinu glasova na lokalnim izborima u Sjenici, ali i da ispita kupovinu glasova na parlamentarnim i izborima za nacionalni savet Bošnjaka, a od novopazarskog tužilaštva da, po službenoj dužnosti, pokrene postupak protiv Zukorlića “zbog uznemiravanja javnosti” u “slučaju Balija”.

Predsednik SPP je, demantovao sve jučerašnje tvrdnje iz saopštenja BOSS, objavljene na sajtu Danasa.

Napisao je da se radi “o potpunim neistinitostima i apsurdima. Jasna namera ovog montiranog audio snimka jeste moja diskreditacija, kao i diskreditacija Stranke pravde i pomirenja. U više navrata sam govorio o sumnjama u vezi sa kupovinom glasova, posebno od strane Samira Tandira, koji je uzimao procenat od uposlenika javnih ustanova u Prijepolju i od tog novca kupovao glasove na izborima”.

Tvrdi da nikada nije izdavao naloge za kupovinu glasova, niti učestvovao u tome. Zbog toga će da se obrati nadležnim organima da utvrdi ko je odgovoran za montiranje snimaka i, nakon toga, pokrenuće “odgovarajuće pravne postupke”.

Za tvrdnje iznete u saopštenju Tandirove partije o političkom i privatnom životu, Zukorlić ocenjuje da su neosnovane i da im je cilj da ga predstave „kao nekoga ko čini krivična dela i obmanjuje javnost. Politika moje stranke i mene lično bazira se na pravdi i pomirenju”.

“Navodi da sam uznemiravao javnost ili počinio krivično delo u vezi sa slučajem Nermina Balije, nisu istiniti, jer uvidom u javna obraćanja gospodina Balije, jasno je da je prepreka za utvrđivanje počinioca nedostavljanje video nadzora sa kuće porodice Ljajić. Takođe, tvrdnje da sam uzurpirao pola Islamskog fakulteta ili vređao srpske svetinje ili Deževu su potpuno neistiniti i pokazuju da lice koje ih iznosi, Samir Tandir, ne poznaje ni etičke, a ni i moralne kodekse” – zaključio je Zukorlić i poručio da će se “odlučno suprostaviti svim pravnim sredstvima kako bi odbranio svoj ugled i čast”.

Lokalni izbori u Sjenici, održani 2.juna, i formiranje nove vlasti postal su novi kamen spoticanja između tri najveće bošnjačke stranke, Sandžačke demokratske partije (SDP), SPP i SDA Sandžaka, jer sve tri pretenduju da budu stožeri nove vlasti u toj opštini.

SPP je, u prethodnom mandate, tri i po godine predvodila lokalnu vlast, koju je pred kraj prošle godine srušila koalicija SDP i SDA Sandžaka i lista grupe građana.

Konstituisanje nove opštinske skupštine zakazano je za 29.jul, a nova skupštinska većina još je u domenu spekulacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari