„Ko je Boris Tadić da određuje ko će da se povuče iz javnosti i političkog života, a ko ne“, istakao je u razgovoru za Danas Boško Ničić, potpredsednik Ujedinjenih regiona Srbije, u odgovoru na pitanje kako je razumeo Tadićevu „nepristojnu ponudu“ upućenu predsedniku URS Mlađanu Dinkiću.

Boris Tadić je tražio da se Mlađan Dinkić povuče iz javnosti, to mu je bio uslov za predizborni savez sa vama?

– To je još jedna od političkih gluposti koje Boris Tadić pravi u poslednjih nekoliko godina.

Ali, dok su trajali pregovori o koaliciji, mogli smo čuti iz URS da razgovori teku u korektnoj atmosferi i da je na delu razumevanje.

– O tome morate da pitate one koje su izjavljivali da su ti razgovori korektni. Što se mene tiče, od prvog trenutka sam bio protiv toga da se uopšte razgovara sa Tadićem.

Zbog čega?

– Zato što mislim da mi nismo oni preko kojih neko treba da čisti svoje političke biografije.

Mislite da je to slučaj s Tadićem?

– Apsolutno mislim. Ne znam zašto bi neko ko je nosio oreol gubitnika, od predsedničkih izbora, preko izbora u svojoj stranci, do samog kraja, imao šta da traži kod nas, koji smo na svim izborima najnormalnije prolazili bez problema. Iako smo uvek smatrani autsajderima, uvek smo prelazili cenzus i ulazili u parlament i vladu. Ne znam zašto bi svoj gubitnički oreol Boris Tadić prenosio na nas.

Ipak, istraživanja javnog mnjenja ne kažu baš tako, odnosno ne predviđaju vam prelazak cenzusa.

– Ja sam video drugačije, da URS ima preko pet odsto. Ima i onih koji dirigovano prikazuju naš rezultat kao da ne prelazimo cenzus. Nisam video da je Boris Tadić, recimo, skupio potpise i predao listu, a mi smo skupili za dva dana 17.000 potpisa. To je relevantno, a to što neko radi istraživanje da li se ženama sviđa Tadić ili ne, to me ne zanima.

Da li biste ušli u narednu vladu sa SNS, ako bi vas pozvali?

– Razmatraćemo ponudu svakog ko nas pozove, ili koga mi pozovemo da formiramo vladu. Ne zna se ko će da formira vladu.

Oprostili biste im to što su vas izbacili pre nekoliko meseci?

– U tom trenutku je bila procena da URS nije potreban u toj vladi. Ispostavilo se da je ta procena bila katastrofalna, jer su naši ljudi u vladi zamenjeni onima koji ništa nisu uradili i uspeli su da doprinesu da se ova vlada rasturi.

Zašto se to tako lako prašta u politici?

– U politici sve može da se desi, moguće je da se nađemo zajedno, ako nas pozovu prilikom formiranja vlade. Ali, isto tako može da se desi da pregovaramo i sa drugima.

Sa DS?

– Ne samo s njima, već sa svim opcijama koje u tom trenutku matematički budu u mogućnosti da sastave vladu.

Zašto niste pokušavali da napravite sa DS predizbornu koaliciju?

– Zato što je Đilas bio isključiv da želi samo pojedince iz URS, a nije želeo da ulazi sa strankom u savez, tako da s njim nismo ni počeli tu priču. Oni koji su dobili poziv od Đilasa zahvalili su se na tome i rekli da ostaju verni URS.

A LDP?

– I oni su nas zvali. Samo pojedince, ne stranku.

Koga su hteli DS i LDP?

– Veroljuba Stevanovića, Vladana Vasića i mene. Mi to nismo krili, svi u stranci su to znali. To je legitimno. Mi nijednog trenutka nismo razmišljali da pređemo u neku drugu stranku.

Sve najbolje o Mlađanu Dinkiću

Da li bi URS imao bolji rejting ukoliko bi Mlađan Dinkić otišao sa čela stranke?

– Da li bi telu bilo bolje bez leve ili desne ruke? Isto bi reagovao i Dinkić kada bi ga neko uslovio da bez Boška Ničića i Veroljuba Stevanovića ulazi u nekakvu političku priču. Mlađan Dinkić je principijelan, energičan, pun znanja i to je nešto što se retko sreće. Zbog toga ja njega ne želim da napustim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari