Skupština Kosova usvojila je juče na svečanoj sednici novi ustav Kosova. Ustav je usvojen glasovima sva 103 prisutna poslanika, od 120 koliko ih ima u kosovskom parlamentu.
Sednici su prisustvovali i međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt, predstavnici diplomatskog kora, kao i poznati naučni i javni radnici.

Skupština Kosova usvojila je juče na svečanoj sednici novi ustav Kosova. Ustav je usvojen glasovima sva 103 prisutna poslanika, od 120 koliko ih ima u kosovskom parlamentu.
Sednici su prisustvovali i međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt, predstavnici diplomatskog kora, kao i poznati naučni i javni radnici. Predlažući novi ustav, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je rekao da novi ustav otvara horizonte za suočavanje s mnogobrojnim izazovima koji će potvrditi postojanost institucija Kosova.
– Današnji dan znači još jedan trenutak zaokruživanja državnosti Kosova – rekao je Sejdiu, dodajući da Ustav ima dve značajne dimenzije koje sadrže „najznačajnije principe savremenih ustava“.

MIP RUSIJE: Pokušaj stvaranja pseudopravne baze

Moskva – Kosovski ustav predstavlja pokušaj da se napravi „pseudopravna baza“ za nezavisnost Kosova, ocenilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. U saopštenju Ministarstva, objavljenom na njihovom sajtu, navodi se da kosovski ustav odražava „nastavak separatističke linije Prištine i njenih pokrovitelja“, koja se kosi s normama međunarodnog prava i kojima se krše Povelja UN, principi OEBS, Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN. Pri tom, kako se ocenjuje, u cilju da se stvori utisak da postoji neki plan koji je usaglasila međunarodna zajednica, ponovo se poziva na predloge izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija, koji nikada nije dobio podršku SB UN i u suštini predstavlja samo neuspešni pokušaj da se nametne jednostrano rešenje kosovskog problema. „Nejasna su i ukazivanja na to da je EU odobrila pripremu i usvajanje kosovskog ustava. Jer, kako je poznato, konsenzus u EU o nezavisnosti Kosova ne postoji“, navodi se u saopštenju. Rusko ministarstvo ocenjuje da je očigledno da deo stanovništva Kosova, za koji je neprihvatljiva nezavisnost Pokrajine, neće prihvatiti ni buduće ustavno ustrojstvo te da će se stoga situacija još više zaoštriti. Moskva još jednom poziva na postizanje rešenjakroz dijalog Beograda i Prištine.

– U njemu je posebno mesto dato položaju pojedinca i građana Republike Kosovo po najvišim međunarodnim standardima – rekao je predsednik Kosova.
Sejdiu je dodao da je u Ustavu uspešno izvršeno uključivanje osnovnih obaveza koje su institucije Kosova preuzele prihvatanjem plana međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.
– Garancije koje smo dali za položaj manjinskih zajednica takođe izražavaju jasan stav institucija Kosova za njihovo ostvarivanje i deo su dokaza i opredeljenja većinskog stanovništva, ali i institucija za izgradnju Kosova kao nezavisne i suverene države, kao otadžbine svih njenih građana, bez obzira na etničku pripadnost – rekao je Sejdiu.
Premijer Kosova Hašim Tači je kazao da je Ustav dogovor koji se čini za sve građane Kosova.
– Na putu za slobodu, pravdu i demokratiju, nismo bili usamljeni. Uvek smo uz sebe imali i imaćemo međunarodne predstavnike koji snažno podržavaju našu želju i opredeljenje da unapredimo zajedničke vrednosti čovečanstva – rekao je Tači.
Ustav Kosova ima 40 poglavlja i 160 članova. Kosovo je, prema Ustavu, parlamentarna republika sa većim ovlašćenjima predsednika Kosova. Prema Ustavu, albanski i srpski su zvanični jezici na Kosovu. Predlog ustava je prošle nedelje, kako je predviđeno planom specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija, odobrio međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari