Zvaničnik Italije u Beogradu: Promena geopolitičkih okolnosti u Evropi zahteva razmatranje novih modela proširenja Unije 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Đulio Tremonti, predsednik Odbora Predstavničkog doma Parlamenta Italije za spoljne poslove, rekao je danas u Beogradu da je neophodno razmotriti nove modele proširenja Evropske unije, imajući u vidu da su geopolitičke okolnosti u Evropi znatno izmenjene od poslednjeg velikog proširenja EU.

Na sastanku se s potpredsednicom Skupštine Srbije Elvirom Kovač i s članovima Odbora za evropske integracije kojim ona predsedava Tremonti je istakao da se u proširenju EU zalaže za pristup „All in“ (Svi ulaze), navodeći da je veoma bitno da se Evropa ujedini da bi se prevazišli geopolitički rizici i razlike, prenela je Skupština.

Kovač je Italiji koja je značajan spoljno-politički parner Srbije, zahvalila ;za podršku evropskom putu Srbije i za otvaranje novih pregovaračkih klastera.

Ona je naglasila da je strateško opredeljenje Vlade članstvo Srbije u Evropskoj uniji i rekla da „velika većina narodnih posdlanika u ovom sazivu Narodne skupštine podržava evropske integracije Srbije“.

Kovač je konstatovala da je problem što proces prijema traje predugo – Srbija je zvanično već 10 godina u pregovorima o prijemu u EU, a vidljivih pomaka nema u poslednje 2,5 godine, od kada nije otvoren ni jedan novi pregovarački klaster.

To podstiče evroskepticizam građana Srbije, navela je Elvira Kovač, dodavši da je podrška građana stupanju Srbije u EU između 40 i 50 odsto. Rekla je da posebno zabrinjava porast evroskepticizma mladih.

Ona je rekla da „vrednosno, građani Srbije jesu za članstvo u EU, ali je u poslednje vreme izostalo pružanje pozitivnih signala i podstreka ovom procesu od strane EU“.

Istakla je da dobra vest što se politika proširenja vratila na agendu Evropske unije, ali je navela da je Ukrajina u fokusu EU, dok je Zapadni Balkan ostao van tog fokusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari