Zvaničnik NATO odvojeno razgovarao sa pregovaračima Prištine i Beograda o mostu na Ibru 1foto FoNet/Kossev

Zvaničnik NATO imao je danas odvojene sastanke u Briselu sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine u dijalogu koji se vodi pod okriljem EU, o „bezbednosnoj situaciji na Kosovu i bezbednosnim brigama u vezi potencijalnog otvaranja za saobraćaj mosta na reci Ibar u Mitrovici“, saopštila je alijansa.

Kako se navodi pomoćnik generalnog sekretara Alijanse za operacije Tom Gofus (Goffus) pridružio se Stefanu Tomatu komandantu za civilne operacije pri Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) u odvojenim sastancima sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine, održanim na margini nove runde dijaloga čiji domaćin je bio specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Gofus je naglasio potrebu za inkluzivnim i trajnim rešenjem, kaže se u saopštenju.

On je ukazao da „odluke moraju biti donete kroz dijalog, u blagoveremenoj i efikasnoj koordinaciji sa Međunarodnom zajednicom i na način koji ne dovodi u rizik bezbednost ni lokalnih zajednica ni vojnika NATO“.

Zvaničnik Alijanse dodao je da je misija Kfor-a koju predvodi NATO svojim UN mandatom vezana da se suočava sa svim bezbednosnim problemima i da osigura bezbedno i sigurno okruženje kao i da Kfor zadržava fiksno prisuustvo na mostu i nastavlja da sprovodi redovne patrole u okolnim oblastima.

Ponovio je punu podršku NATO dijalogu pod okriljem EU za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

„To je okvir za rešavanje preostalih pitanja i postizanje rešenja koja poštuju prava svih zajednica, što je ključ trajnoj bezbenosti na Kosovu i stabilnosti širom Zapadnog Balkana“, rekao je on.

Kako se dalje ukazuje u saopštenju Kfor nastavlja da primenjuje svoj mandat zasnovan na rezoluciji UN 1244 iz 1999. godine da doprinese bezbednom i sigurnom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosou i slobodu kretanja, u svako vreme i nepristrasno.

Takođe se ukazuje da Kfor i EU misija Euleks održavaju blisku koordinaciju u svojim ulogama kao tela za održavanje bezbednosti. Dodaje se da NATO ima dugu saradnju sa EU i da će nastaVbiti blisko da sarađuje u podršku regionalnoj stabilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari