Paralaleno sa borbom za naklonost pojedinaca u Srpskoj radikalnoj stranci, dve sukobljene strane vode i žestoku borbu za prevlast u opštinskim odborima, posebno u onim opštinama u kojima su radikali na vlasti. I dok pojedini opštinski odbori decidirano tvrde da podržavaju opciju Vojislava Šešelja, dotle oni drugi, koji su za opciju Tomislava Nikolića, traže sazivanje vanrednog kongresa.

Ljubiša Stojmirović, predsednik OO SRS-a Zvezdare kaže da jeovaj opštinski odbor tražio od Centralne otadžbinske uprave hitno sazivanje vanredenog kongresa na kome bi se biralo rukovodstvo stranke. Ovaj Odbor je uz dva glasa protiv bio i da se iz stranke ne isključe poslanici Borislav Pelević i Ljiljana Miladinović, koji su prešli u poslanički klub Napred Srbijo. Opštinski odbor Grocke zvanično je podržao Nikolića, dok su se odbori na Paliluli i Starom Gradu podelili pola-pola.

Rukovodstvo SRS-a u Pčinjskom okrugu saopštava da će „ostati verno izvornim principima radikala i Vojislavu Šešelju“. Šumadijski Okružni odbor SRS, navodi se u saopštenju koje je potpisala poslanica Nataša Jovanović, „jednoglasno podržava politiku SRS i njenog predsednika dr Vojislava Šešelja“. Međutim, druga dvojica narodnih poslanika SRS iz Kragujevca, Mileta Poskurica i Milan Knežević, nisu više lojalni Šešelju.

Predsednik Okružnog odbora SRS-a za Pirotski okrug Dragan Pavlović izjavio juče za Danas da posle najnovijih događaja u stranci među radikalima Pirotskog okruga nema nikakvih podela.

– Mi poštujemo program i statut stranke i tako se i ponašamo. To što Tomislav Nikolić ne poštuje statut, to je njegov problem. Program i statut postoje za sve pa i za njega – napominje Pavlović. Prema njegovima rečima, poslanik SRS-a iz Bele Palanke u republčkoj Skupštini Radica Jocić ostala je verna poslaničkom klubu SRS-a u Skupštini.

Podela za sada nema ni u niškom odboru SRS-a, ali ni u zapadnobačkom okrugu, gde su radikali i dalje odani Vojislavu Šešelju. Kojoj strani će se prikloniti opštinski odbori radikala u Kosovskom pomoravlju znaće se nakon sednice, koja je zakazana za subotu. Konačnu odluku još nisu doneli ni novopazaraski radikalijer i oni čekaju kako će odlučiti većina. Za sada su neopredeljeni i gradski i okružni odbori SRS-a u Valjevu i Kolubarskom okrugu. Oni kažu da će se odrediti onda kad budu dobili zvanične smernice. Pojediniradikali ovog okruga međutim napominju da valjevsko rukovodstvo stranke čeka na koju stranu će se okrenuti Aleksandar Vučić, generalni sekretar.

Delić: Poslanici odvedeni u centralu

Član novog poslaničkog kluba „Napred Srbijo“ Božidar Delić izjavio je juče da su poslanici SRS „odvedeni“ u sedište stranke u Zemunu da potpišu nove blanko ostavke, što bi im onemogućilo da pristupe klubu Tomislava Nikolića. Delić je agenciji Beta rekao da će centrala blanko ostavkama pokušati da onemogući prelazak poslanika u poslanički klub „Napred Srbijo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari