Namirnice koje svakodnevno konzumiramo mogu da povećaju rizik od kancera, rezultati su nove studije.
Namirnice koje često konzumiramo, hleb i alkohol povezane su sa većim rizikom od razvoja raka debelog creva, piše N1 Zagreb.
Studija, objavljena u časopisu Nutrients, ispitala je rizik od raka debelog creva povezan sa unosom 139 namirnica i hranljivih materija, analizirajući podatke od više od 118.000 pacijenata, piše WebMD.
Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Zhejiang u Kini koristili su podatke britanske Biobanke.
Pratili su učesnike skoro 13 godina i tokom praćenja pronašli 1.466 slučajeva raka debelog creva.
„Otkrili su da je veća verovatnoća da će učesnici koji su razvili kolorektalni rak imati određene karakteristike“, piše Medical Nevs Todai. „Na primer, veća je verovatnoća da su stariji, da imaju veći indeks telesne mase (BMI) i da se bave nižim nivoima fizičke aktivnosti.
Ranije studije povezivale su zdravstvene rizike sa prekomernom konzumacijom alkohola i belog hleba.
Dijetetičarka Erin Palinski-Vade, koja nije bila uključena u studiju, rekla je za Foks Njuz: „Ovi rezultati imaju smisla, jer ishrana bogata jednostavnim šećerima zajedno sa prekomernom konzumacijom alkohola može povećati rizik od raka, posebno za one koji imaju povećan genetski rizik razvoja raka.“
Foks je izvestio da je rak debelog creva treći najčešći tip raka među odraslima u SAD, prema Američkom društvu za rak. Ove godine se očekuje oko 153.000 novih dijagnoza
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.